Przepis na: Penne z kurczakiem i pesto
Przepis pochodzi z Polsat Food Network z serii ,,Afrykańska Kuchnia Rezy”
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcja dla: 3 osób
Składniki do pesto
- 200g świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- 100g orzeszków piniowych, prażonych
- 100g sera parmezan, startego
- 1 zielona papryczka chili bez nasion
- 160ml oleju z oliwek
Składniki do pozostałej części dania
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 4 piersi kurczaka pokrojone w paski
- 1 łyżka stołowa suszonej mieszanki ziół włoskich
- Sól i pieprz do smaku
- 250g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 500g penne, al dente
- Sok oraz skórka z jednej cytryny
dodatkowo do podania
- Starty parmezan
- Liście bazylii
Sposób przyrządzenia pesto
- Umieść składniki na pesto w mikserze, oprócz oleju z oliwek. Miksuj aż otrzymasz gładką konsystencję. Dodawaj powoli oliwę aż powstanie gęste pesto.
- Przenieś do sterylizowanego słoika i zalej oliwą. Przechowuj w lodówce.
Penne z kurczakiem
- Podgrzej 1 łyżkę stołową oliwy z pesto na dużej patelni i podsmaż czosnek.
- Dodaj paski kurczaka i przypraw solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami, smaż przez około 5 minut.
- Dodaj pomidorki cherry i smaż przez kolejne 2 minuty.
- Wymieszaj z ugotowanym penne i pesto. Dodaj sok oraz skórkę cytryny.
- Posyp startym parmezanem oraz bazylią, podawaj gorące.
Przepis pochodzi z programu na antenie Polsat Food Network związanej z kuchnią afrykańską serii:,,Afrykańska Kuchnia Rezy”. W serii tej szef Reza Mahammad zabiera widzów w niezapomnianą podróż po Afryce Południowej, Namibii, Zambii, Botswanie i Mozambiku. Odkrywając lokalne delicje i urozmaicając tradycyjne afrykańskie receptury własnymi akcentami, Reza spotyka również miejscowych kucharzy, napawa się pięknem Afryki i uczy jej fascynującej historii.
Program można oglądać od poniedziałku do piątku na antenie Polsat Food Network o 12:00 i 15:30 począwszy od 17 listopada.