Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym
Czas przygotowania: 42 min
Stopień trudności: łatwe
ilość porcji – 4
Składniki na danie – Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym:
– 400 g makaronu Penne Rigate Barilla
– 1 mała dynia (450 g)
– 90 g wędzonego boczku
– 50 g sera Parmigiano Reggiano
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– 1 gałązka rozmarynu
– 1 ząbek czosnku
– kilka kropli octu balsamicznego z Modeny
– oliwa extra virgin do smaku
Sposób przygotowania:
Obrać dynię i usunąć nasiona. Pokroić na kostki o boku ok. 1 cm. Boczek pokroić w cienkie paski. Posiekać rozmaryn, czosnek i pietruszkę. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć boczek aż będzie chrupiący, usuwając cały nadmiar tłuszczu.
Wrzucić dynię z rozmarynem, czosnkiem i pietruszką. Podsmażać jeszcze przez jakiś czas aż kawałki dyni będą miękkie.
Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z przygotowanym sosem. Udekorować wiórkami Parmigiano Reggiano. Skropić octem balsamicznym do smaku.