Penne Rigate w kremie brokułowym, z gotowaną szynką i serem ricotta

Przepis_Penne_Rigate_w_sosie_brokulowym

Liczba porcji: 4; Wymagany czas: 25 minu 

Składniki:

  • Penne Rigate Barilla 400 g
  • brokuły 150 g
  • mleko pełnotłuste 100 ml
  • szynka gotowana 100 g
  • świeży ser ricotta 50 g
  • oliwa z oliwek Extra Vergine 30 g
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
  2. Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni,
    aby była lekko chrupiąca.
  3. Ugotuj Penne Rigate Barilla w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.

Wartości odżywcze na 1 porcję przygotowaną według tego przepisu:

Wartość energetyczna: 482Kcal – 2015Kj

– Białko 20g

– Węglowodany 69g

– Tłuszcze 14g

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (230 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...