Penne Rigate w kremie brokułowym, z gotowaną szynką i serem ricotta
Liczba porcji: 4; Wymagany czas: 25 minu
Składniki:
- Penne Rigate Barilla 400 g
- brokuły 150 g
- mleko pełnotłuste 100 ml
- szynka gotowana 100 g
- świeży ser ricotta 50 g
- oliwa z oliwek Extra Vergine 30 g
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
- Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni,
aby była lekko chrupiąca. - Ugotuj Penne Rigate Barilla w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.
Wartości odżywcze na 1 porcję przygotowaną według tego przepisu:
Wartość energetyczna: 482Kcal – 2015Kj
– Białko 20g
– Węglowodany 69g
– Tłuszcze 14g