Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 250 ml maślanki
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanka suszonej żurawiny Bakalland

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy formę do muffinek. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki. W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy je z jajkami, maślanką i miodem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i 1 szklankę suszonej żurawiny Bakalland. Resztę bakalii zostawiamy do dekoracji. Mieszamy dość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.

Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone muffinki z żurawiną wyjmujemy z piekarnika. Jeśli będziemy je przechowywać podobnie, jak chleb pozostaną świeże przez około 3 dni, więc możemy upiec zapas na kolejne śniadania.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (142 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  22 września 2014 13:26

    Kto mi takie upiecze? :-). Wyglądają przepysznie.

    Odpowiedz
  2. bbo  22 września 2014 20:23

    Nawet słodkości mogą być bardzo pożyteczne dla organizmu.

    Odpowiedz
  3. martucha180  30 maja 2015 14:50

    Zjem żurawinę w każdej postaci.

    Odpowiedz
  4. AnnaKwasniak  22 czerwca 2015 20:51

    Nie przepadam za suszonymi owocami.. ;(

    Odpowiedz
  5. IwonaLFC  25 lutego 2016 19:08

    Wersja pełnoziarnista słodkości jest jak najbardziej dla mnie. Pewnie zamiast suszonej żurawiny dodałabym jagody goji. No i do tego kawałki gorzkiej czekolady też dobrze by się komponowały z całością 🙂

    Odpowiedz
  6. martuska665  1 marca 2016 12:45

    Mmmm.. Wyglądają apetyczne. Muszę zrobić..

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany