Pełnoziarniste muffinki z żurawiną
Składniki:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 100 g masła
- 250 ml maślanki
- 2 czubate łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanka suszonej żurawiny Bakalland
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy formę do muffinek. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki. W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy je z jajkami, maślanką i miodem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i 1 szklankę suszonej żurawiny Bakalland. Resztę bakalii zostawiamy do dekoracji. Mieszamy dość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.
Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone muffinki z żurawiną wyjmujemy z piekarnika. Jeśli będziemy je przechowywać podobnie, jak chleb pozostaną świeże przez około 3 dni, więc możemy upiec zapas na kolejne śniadania.