Pełnia smaku w soczystym kurczaku w 3 prostych krokach

Kurczak to ulubione mięso Polaków – jemy go nawet kilka razy w tygodniu. Przyrządzając obiad dla rodziny, najczęściej wybieramy piersi – marzymy, by były miękkie i aromatyczne. Dlatego szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca sposób na soczyste piersi z kurczaka w 3 prostych krokach.

Soczysty kurczak z patelni Knorr (2)

Kostka rosołowa to już nie tylko smaczny dodatek do zup. Szef kuchni Knorr proponuje, aby przygotowywać z niej marynatę idealną do piersi z kurczaka. Najwyższej jakości składniki starannie dobrane przez szefów kuchni Knorr zamknięte w kostce rosołowej sprawiają, że kurczak jest niezwykle soczysty, pięknie pachnie i cechuje się wyrazistym smakiem. Najważniejszym czynnikiem decydującym o apetycznym efekcie końcowym jest wpływ marynaty na kruchość mięsa. Połączenie kostki z oliwą lub olejem sprawia, że piersi z kurczaka są soczyste, miękkie i delikatne. Jeśli dotychczas panierowaliśmy kurczaka, by był soczysty, teraz nie musimy tego robić – taki efekt osiągniemy dzięki marynacie z kostki rosołowej.

Nie trzeba już szukać recepty na udaną marynatę i eksperymentować z proporcjami. Wszystko, co najważniejsze, można znaleźć w kostce rosołowej Knorr. Przepis jest niezwykle prosty i już po kilku minutach pozwoli cieszyć się soczystym, idealnie doprawionym, pachnącym kurczakiem. Należy:

1. POŁĄCZYĆ 1 kostkę rosołową Knorr z 3 łyżeczkami oliwy lub oleju.

2. NATRZEĆ powstałą marynatą 2 piersi z kurczaka.

3. USMAŻYĆ na patelni na złocisty kolor.

„Pierś z kurczaka należy do zestawu pięciu najpopularniejszych sposobów na obiad, ale jednocześnie często narzekamy, że przygotowane piersi z kurczaka są po pierwsze suche w środku, a po drugie – niedostatecznie doprawione. Wiedząc o tym, postanowiłem opracować przepis, który da gwarancję, że piersi z kurczaka będą soczyste i bardzo aromatyczne”  –  tłumaczy Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Co ważne, w przepisie wykorzystujemy produkty, które najczęściej zawsze są pod ręką w naszych kuchniach: oliwę lub olej i kostkę rosołową. To prosty sposób na kurczaka, który można wykorzystywać na co dzień, a także w sytuacjach awaryjnych, gdy brakuje pomysłu na obiad. Ponadto cieszy mnie fakt, że dzięki kostce rosołowej Knorr kurczak nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest także apetycznie złocisty. Co więcej, mięso jest przyrządzane z niewielką ilością tłuszczu” – dodaje Piotr Murawski.

Soczysty kurczak z patelni Knorr (1)

Soczysty kurczak z patelni na ostro

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kostka Rosołu z kury Knorr,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub dowolnego oleju roślinnego,
  • 1 strąk ostrej czerwonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego.

Przygotowanie:

1. Kostkę rosołową rozetrzyj z 3 łyżkami oleju. Tak zrobioną pastą natrzyj pierś z kurczaka. Mięso smaż na patelni przez kwadrans, co jakiś czas je obracając. Przed smażeniem możesz przeciąć piersi na pół, dzięki temu uzyskasz cztery porcje i skrócisz czas smażenia kurczaka.

2. Ząbek czosnku i paprykę wymieszaj z łyżeczką przecieru.

3. Usmażone mięso natrzyj zrobioną wcześniej pastą. Danie podawaj z makaronem.

4. Jeśli chcesz wzmocnić smak potrawy, dodaj do pasty odrobinę świeżej kolendry.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (194 głosów, średnia: 4,21 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  19 lipca 2014 11:55

    Wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  20 lipca 2014 16:19

    Trzeba wypróbowany przepis przy najbliższej okazji.

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  15 kwietnia 2015 20:53

    Super pomysły, na pewno z nich skorzystam zaczynając od ostatniego bo ten najbardziej misie spodobał

    Odpowiedz
  4. marcia7  1 lipca 2015 21:19

    Musi wyjść soczysty

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  31 października 2015 20:08

    Ciekawy przepis

    Odpowiedz
  6. efffciaa  4 marca 2016 21:53

    Uwielbiam kurczaka w każdym wydaniu , a jak już to kiedyś mówiłam nie ma szybszego i bardziej wdzięcznego mięsa w przygotowaniu – tego nie da się zepsuć .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany