Peganizm – czyli połączenie diety wegetariańskiej i paleo. Jak działa?

Dietetycy znów przypominają o diecie pegańskiej. Czy będzie to wielki trend w odchudzaniu w Nowym Roku? Wszystko na to wskazuje, bowiem zawiera w sobie zarówno elementy wegetarianizmu, jak i diety paleo. A ponad to nie zapomina zarówno o kuchni pozbawionej glutenu, jak i o nowych rozwiązaniach spożywczych. Przedstawiamy sposób na jedzenie według amerykańskiego lekarza dr. Marka Hymana.

Jeśli jesteś wegetarianką, ta dieta nie jest dla ciebie. Jeżeli jednak w twoim codziennym jadłospisie nie brakuje warzyw, lubisz je, podobnie z resztą jak mięso – peganizm będzie idealnym wyborem. Możesz pomyśleć co w tym nadzwyczajnego, przecież to oznacza właściwie jedzenie tego wszystkiego, co znajdywało się na twoim talerzu do tej pory. Nie do końca… Chodzi o to, aby z obu jadłospisów, zarówno mięsnego, jak i roślinnego wybierać tylko najlepsze składniki i odpowiednio je dopasować. W efekcie nie tylko ucieszy się twoje zdrowie ale również sylwetka.

źródło: www.pixabay.com

Peganizm – czyli połączenie diety wegetariańskiej i paleo. Jak działa?

Głodówki czy inne restrykcyjne diety już od dawna są faux pas. Ten trend jest akurat bardzo dobry dla naszego zdrowia. A lansowany jest w mediach społecznościowych, gdzie trenerki z idealnie wysportowanym ciałem podkreślają, że aby tak wyglądać trzeba jeść. Dzięki coraz to nowym badaniom i wprowadzanym na rynek produktom możemy komponować diety, które będą nie tylko smaczne i sycące, ale też skuteczne. Jedną z takich propozycji jest peganizm. To nic innego jak połączenie roślin i mięsa – oczywiście w odpowiednich proporcjach. Jak się domyślacie więcej miejsca na talerzu przypadnie warzywom, jednak to chyba nie problem? A kolejna dobra wiadomość jest taka, że przed jedzeniem nie musisz skrupulatnie liczyć kalorii.

źródło: www.pixabay.com

Peganizm – o tym musisz pamiętać

Podstawowe zasady diety pegańskiej są niezwykle proste do wdrożenia, nawet od zaraz. A zatem, jak już wspomniałyśmy powyżej – na twoim talerzu muszą przeważać warzywa. Białko pod postacią dobrych gatunków mięs i ryb niech będzie więc dodatkiem. Śniadaniowym rozwiązaniem będzie omlet z warzywami lub owocami i wszelkie sałatki. Kolacja i obiad natomiast powinny składać się z warzyw o niskim indeksie glikemicznym czyli np. szpinaku, marchewki, brokułów, sałaty i pomidorów oraz pestek i orzechów (3/4 talerza), a także z ok. 150 – gramowego kawałka łososia, kurczaka, śledzia czy wołowiny. Jeśli chodzi o owoce, ich jedz mniej niż warzyw i stawiaj na te o najmniejszej zawartości cukru, czyli porzeczki, maliny, wiśnie, jabłka albo truskawki. Poza tym unikaj glutenu i produktów z mleka krowiego, a tłuszcz (np. oliwę do sałatki) dodawaj z umiarem. Wystarczy skropić do smaku lub smażenia czy duszenia. Posiłki spożywaj od 3 do 5 razy dziennie – w zależności od twojego planu dnia. I nie martw się, z warzywami nie przesadzisz! Możesz też je przegryźć między posiłkami, gdy zgłodniejesz.

 

Przykładowy jadłospis:

ŚNIADANIE:

źródło: www.pixabay.com

– 2 placuszki z kaszy jaglanej na mleku kokosowym z dodatkiem malin

– średni omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

– 2 kanapki z pieczywa gryczanego z plastrem grillowanego kurczaka, sałatka z rukoli, brokułów i pomidorków skropiona łyżeczką oliwy i posypana ziarnami oraz świeżymi ziołami

 

OBIAD I KOLACJA:

źródło: www.pixabay.com

– sałatka z brokuła, dwóch jajek na twardo, awokado, papryki, marchwi, skropiona sokiem z cytryny i polana dressingiem będącym mixem ryżowego jogurtu naturalnego, świeżych ziół i przypraw

– 150 gram grillowanego łososia z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i papryką z sosem winegret plus kilka ugotowanych brukselek

– 150 gram ugotowanej piersi z kurczaka podanej z mixem sałat, pomidorami i szpinakiem ugotowanym z czosnkiem i jogurtem sojowym

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (133 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...