Peeling enzymatyczny – przyjaciel Twojej wrażliwej skóry
Potrzebujesz odpowiedniej ochrony przed zatykającymi się porami? Z trudem dobierasz odpowiednie kosmetyki, gdyż Twoja skóra często reaguje alergicznie? Masz popękane naczynka bądź trądzik? Wymagająca cera, która jest szczególnie wrażliwa na działanie przeróżnych czynników zewnętrznych powinna być otoczona specjalną troską. Należy z nią postępować wyjątkowo delikatnie. Jak zatem oczyścić skórę, nie podrażniając jej? Zacznij stosować peeling enzymatyczny!
Peeling enzymatyczny jest uważany za najbardziej delikatną formę złuszczania martwego naskórka. Z tego też powodu polecany jest osobom z wrażliwą skórą, a także dla tych, którzy na co dzień walczą z trądzikiem czy popękanymi naczynkami. Zastosowanie peelingu enzymatycznego to pielęgnacja skóry dostępna zarówno w salonach kosmetycznych, jak i w warunkach domowych. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tej metodzie, koniecznie przeczytaj nasz artykuł!
Peeling enzymatyczny – przyjaciel Twojej wrażliwej skóry
Czym jest peeling enzymatyczny
Peeling enzymatyczny to skuteczny zabieg, złuszczający martwy naskórek. Jest to możliwe dzięki zawartym w nim enzymom owocowym lub ziołowym. Enzym uaktywnia się po zetknięciu ze skórą i rozpuszcza keratynę, czyli białko z którego jest zbudowana. Gotowe produkty zawierają głównie enzymy z owoców – bromelainę z ananasa i papainę z papai, które aktywują się podczas kontaktu z wodą. Zdarza się, że ich działanie wspiera niewielki dodatek kwasów hydroksylowych, na przykład kwas mlekowy.
Dla kogo przeznaczony jest peeling enzymatyczny
Ze względu na swoją delikatną konsystencję pozbawioną ostrych drobinek, które mogą podrażniać skórę i powodować jej zaczerwienienie, poleca się go osobom z wrażliwą cerą. Jest również odpowiedni dla pań z tendencją do rumienia, skłonnym do alergii, a także z cerą trądzikową. Wszelkie zaostrzone zmiany trądzikowe, ropne stany zapalne, jak również cera dojrzała i sucha wymagają delikatnego traktowania – także i tutaj peeling enzymatyczny świetnie się sprawdzi. Po ów specyfik mogą sięgać kobiety mające cerę tłustą i mieszaną, choć w ich przypadku o wiele bardziej trafnym wyborem będzie peeling mechaniczny.
Peeling enzymatyczny występuje w formie maseczki lub gęstej papki, zatem wystarczy go nałożyć na twarz i w odpowiednim czasie zmyć wodą. Regularne stosowanie zapewnia gładką i oczyszczoną skórę.
Jak stosować peeling enzymatyczny
Przed nałożeniem peelingu oczyszczamy dokładnie skórę. Wcześniej jednak warto ocenić, jakiego oczyszczenia wymaga skóra. Jeśli peeling zawiera w składzie substancje myjące – wystarczy tylko usunąć makijaż. W przypadku jego braku musimy oczyścić skórę z użyciem żelu lub emulsji oczyszczającej, a następnie ją stonizować. Po wykonaniu tych wszystkich kroków skóra jest gotowa na nałożenie peelingu.
A nakładamy go na lekko wilgotną skórę, wykonując masaż, podczas którego peeling zmienia się w kremową emulsję. Masaż powinien trwać 5 do 10 minut. W przypadku bardzo wrażliwej cery można ten czas skrócić do 2-3 minut. Peeling pozostawiamy na skórze tak jak maseczkę i zwilżamy, gdy poczujemy, że wysycha (na przykład wodą termalną). Dobrym pomysłem jest wykonanie peelingu w kąpieli. Ciepła woda, która paruje uniemożliwia zasychanie. Para wodna rozpulchnia także skórę i otwiera pory, a to z kolei pozwala na skuteczniejsze działanie produktu.
Przeciwwskazania do wykonania peelingu enzymatycznego
Jeśli czujesz mocne pieczenie, szczypanie i swędzenie skóry podczas zabiegu i jej bardzo mocne zaczerwienie już po zmyciu peelingu to znaczy, że ten sposób pielęgnacji skóry nie jest dla Ciebie. Pamiętaj – te objawy są całkowicie normalne, ponieważ enzymy pod wpływem wody zaczynają aktywować swoje działanie, jednak powinny dość szybko ustąpić. Jeśli więc przez cały zabieg skóra bardzo mocno piecze, a po zmyciu peelingu jest podrażniona, może to oznaczać, że masz uczulenie na enzymy, a Twoja skóra nie toleruje tego rodzaju peelingów.
Umyj skórę natychmiast, gdy poczujesz szczypanie lub podrażnienie. Uczulenia na składniki produktów kosmetycznych są kwestią indywidualną, dlatego najpierw przeprowadź próbę uczuleniową. Nałóż na niewielki obszar skóry odrobinę kosmetyku i zmyj po kilku minutach. Zrezygnuj ze stosowania, jeśli pojawi się reakcja alergiczna. Osoby z wyjątkowo wrażliwą skórą nie powinny trzymać peelingu na skórze dłużej niż kilka minut. Można w tym przypadku zrezygnować peelingu w formie maseczki i po prostu masować skórę peelingiem enzymatycznym przez około 2-3 minuty.
Przepisy na domowe peelingi
Nie musisz iść do kosmetyczki czy kupować gotowych produktów. Jeśli jesteś zwolenniczką naturalnych specyfików możesz wykonać peeling z tego, co masz w kuchni. Oto kilka przepisów na domowy peeling enzymatyczny.
Peeling z dyni
Potrzebujesz: kawałek świeżej dyni, wodę lub miód.
Wskazówki: Ugotuj dynię na parze aż będzie miękka. Ugotowaną dynię zetrzyj na tarce i dodaj odrobinę przegotowanej wody lub miodu (dla bardziej wrażliwej skóry), aż uzyskasz pastę do smarowania. Nałóż równomierną warstwę na skórę i pozostaw ją na 15 minut.
Peeling enzymatyczny z kiwi
Potrzebujesz: 1 kiwi.
Wskazówki: Pokrój kawałek kiwi i nałóż go na skórę. Pozostaw maskę na 15 minut, a następnie spłucz zimną wodą. Powtarzaj zabieg 2-3 razy w tygodniu. Z czasem maski z kiwi mogą nawet wygładzić blizny potrądzikowe.
Peeling enzymatyczny z jabłka
Potrzebujesz: pół jabłka.
Wskazówki: Zmiksuj świeże jabłko i nałóż cienką warstwę na świeżo umytą skórę. Pozostaw na twarzy przez 15 minut, a następnie spłucz zimną wodą.
Peeling z papai
Potrzebujesz: jeden owoc papai
Wskazówki: Zmiksuj papaję w blenderze. Peeling rozprowadź równomiernie na skórze twarzy i pozostaw na 10 do 20 minut, po czym zmyj dokładnie.