Patisony – pyszni kuzyni dyni

Wyglądają przedziwnie – wygrzewając się na bazarach w jesiennym słońcu, często przyciągają nasz wzrok. Żółciutkie, zielonkawe, kremowe. Czas, aby w końcu po nie sięgnąć. Patisony! Jak się za nie „zabrać”, radzi szef kuchni Knorr.

Patisony

Patisony to członkowie dyniowej rodziny, mniej popularni od pomarańczowych kuzynów, ale równie smaczni. Również cechują się raczej neutralnym, łagodnym smakiem. Młode warzywa mają miękką skórkę, co pozwala zachować ją podczas przyrządzania potraw. Jedynie w przypadku starszych okazów trzeba ją usunąć. A jak podawać patisony? Piotr Murawski, kucharz Knorr, podaje kilka smacznych sposobów.

Marynowane

Przygotowując przetwory, które urozmaicą naszą kuchnię podczas zimowych dni, nie możemy zapomnieć o patisonach. Zamarynowane w occie, poukładane zgrabnie w słoiczkach, będą cierpliwie czekały na właściwy moment, kiedy to staną się idealnym dodatkiem do mięs czy wędlin. A do tego czasu będą cudowną ozdobą kuchennych półek. Jako że zamarynowane patisony pozostają jędrne i chrupiące, możemy je także dodawać do sałatek, na przykład do popularnej jarzynowej.

Faszerowane

Oto kolejny pyszny sposób na patisony – faszerowane są znakomitą propozycją na jesienny obiad. Po wydrążeniu miąższu możemy je wypełnić dowolnym  farszem: warzywnym, z dodatkiem serów, mięsnym. Zwłaszcza mięso mielone połączone z ryżem oraz posiekanym miąższem patisonów stworzy szczególnie udane nadzienie. Nafaszerowane warzywa zapiekamy, a na koniec polewamy sosem, np. pomidorowym.

Gulasze, zupy, zapiekanki…

Inne pomysły? Jest ich przynajmniej kilka. Patisony znakomicie nadają się bowiem do grillowania, podobnie jak cukinia czy bakłażan. Skropione oliwą i przyprawione mogą stanowić smaczny dodatek do drugiego dania lub przekąskę. Natomiast zamarynowane patisony to harmonijny dodatek do gulaszu, o czym przekonuje Piotr Murawski na blogu szefów kuchni Knorr i podaje przepis na Smakowity gulasz z marynowanymi patisonami. Mało? Wypróbujcie też patiosny jako dodatek do wszelkiego rodzaju warzywno-mięsnych zapiekanek oraz szaszłyków. Co więcej, patisony, podobnie jak dynia, pomogą nam wyczarować pyszne zupy kremy. Subtelnie przyprawione to strzał w dziesiątkę podczas jesiennej słoty. Przekonamy się o tym, przygotowując Krem z cukinii i patisonów z kaszą jaglaną.

Wiele innych inspiracji na dania z warzywami z wielkiej dyniowej znajdziecie na stronie  www.przepisy.pl

Zamknij smak lata w słoiku – czas na warzywne przetwory!

Zamknij smak lata w słoiku – czas na warzywne przetwory!

Nie musimy posiadać specjalnych umiejętności i profesjonalnego sprzętu. Aby zrobić warzywne przetwory wystarczy zebrać warzywa z ogródka lub kupić je na targu i mieć pod ręką sprawdzone przepisy. Podpowiadamy, jak postępować, by wszystkie przetwory się

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (232 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  29 października 2013 19:44

    Kiedyś hodowałam – przypominają mi latające spodki.

    Odpowiedz
    • ewa  21 marca 2016 17:26

      gotowane pycha!!!

      Odpowiedz
  2. lilkawodna  27 lipca 2015 22:23

    Ja jadlam tylko marynowane.

    Odpowiedz
  3. framboise  18 listopada 2015 19:42

    nie jedlam nigdy

    Odpowiedz
  4. efffciaa  4 marca 2016 22:08

    Jak byliśmy na wakacjach w Grecjii to dodawali te patisony do wszystkiego , jeśli komuś smakuje takie jedzenie to może ma to rację bytu – dla mnie było zbyt „puste i wodniste „

    Odpowiedz
  5. xtina120  13 czerwca 2016 09:45

    Nie znam tych patisonów, dla mnie to totalna nowość 😉 za dynią nie przepadam więc wątpię aby te patisony mi posmakowały, ale muszę kiedyś to koniecznie sprawdzić.

    Odpowiedz
  6. marcia7  13 sierpnia 2016 13:10

    uwielbiam go w postaci kotletów

    Odpowiedz
  7. AnnStyl  28 grudnia 2016 18:10

    Bardzo lubię patisony. Bardzo dawno temu moja mam przejęzyczyła się i powiedziała „dzisiaj na obiad są nadziewane pieczone patafony”. Śmiechu było co niemiara i tak od tej pory zawsze mówimy patafony. Ale w każdej postaci są świetne. A te maleńkie w occie cudo do przekąsem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany