Patelnia grillowa – jaką wybrać?
Materiał i powłoka
Najważniejszymi cechami patelni jest zastosowany do jej wykonania materiał oraz powłoka którą pokryta jest część patelni na której smażymy. Należy pamiętać że taka powłoka nie tylko ułatwia sam proces smażenia – dzięki niej smażone warzywa czy mięso nie przywierają do patelni, ale również zapobiega wydzielaniu się szkodliwych substancji. Dlatego ważne jest aby zarówno powłoka jak i materiał były trwała, odporna na wahania temperatur, ścieranie i mycie w zlewie bądź w zmywarce, w zależności czego używamy w swojej kuchni. Dobrym strzałem zawsze będą sprawdzone powłoki takie jak Teflon®, ILAG non-stick, qualum. Warto jednak przy każdym egzemplarzu sprawdzić czy powłoka jest odporna na przybory kuchenne których chcemy używać – do wszystkich powłok nadają się narzędzia miękkie z tworzywa sztucznego drewna bądź bambusu, a w przypadku powłok o bardzo wysokim stopniu trwałości używać można również narzędzi ostrych – z metalu. Informacje o trwałości zawarte powinny być na stronie sprzedawcy.
Patelnia grillowa Graphite marki Ambition. Źródło: Dajar
Kształt i wielkość
Patelnie grillowe przybierają różnorodne kształty, od owalów przez kwadraty do prostokątów. Konkretny kształt nie ma wpływu na trwałość patelni więc możemy się tutaj oddać własnej intuicji i wybrać taki kształt jaki najbardziej nam się podoba. jeśli chodzi o wielkość to też to co wybierzemy zależy w największej mierze od naszych osobistych preferencji. Jeśli planujemy na wybranej patelni smażyć dla całej rodziny, bądź dla licznego grona znajomych, warto zainwestować w większy model
Wielofunkcyjność
Wybierając akcesoria kuchenne dobrze jest upiec dwie (lub więcej) pieczeni na jednym ogniu. Warto więc jest wybierać patelnie grillowe nadające się do piekarnika co umożliwi nam wykonanie takich dań jak frittata bez uporczywego przekładania jedzenia z naczynia do naczynia. Taka funkcjonalność dla naszej patelni grillowej uzyskana jest przez zastosowanie materiału i powłoki odpornych na gwałtowne wahania temperatur, rączka może również być odporna, bądź w niektórych egzemplarzach można ją odczepić co ułatwia zmieszczenie jej do każdego piekarnika. Informacje o właściwościach patelni warto szukać na stronie sprzedawcy bądź producenta.