Przepis na: Pasztet z rozmarynem i żurawiną

Pasztet z rozmarynem i żurawiną

Składniki na danie – Pasztet z rozmarynem i żurawiną:

  • – 400 g mięsa wieprzowego (łopatka)
  • – 1 Esencja do duszonych mięs Knorr
  • – 250 g podgardla wieprzowego
  • – 400 g wołowiny
  • – 250 g wątróbki
  • – 6 łyżek żurawiny suszonej (namoczona w ciepłej wodzie)
  • – 1 łyżka rozmarynu świeżego (posiekanego)
  • – 1 cebula
  • – włoszczyzna (marchewka, kawałek selera, pietruszka)
  • – 2 kajzerki namoczone w wodzie
  • – 5 jajek
  • – tłuszcz do smażenia
  • – pieprz czarny
  • – 3 liście laurowe i ziela angielskie
  • – 2 łyżki bułki tartej
  • – 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki, obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – tak, aby przykryła mięso.
  2. Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj, zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Kajzerki odciśnij z wody.
  4. Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
  5. Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160°C Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.

Przepis autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...