Przepis na: Pasztet z rozmarynem i żurawiną
Składniki na danie – Pasztet z rozmarynem i żurawiną:
- – 400 g mięsa wieprzowego (łopatka)
- – 1 Esencja do duszonych mięs Knorr
- – 250 g podgardla wieprzowego
- – 400 g wołowiny
- – 250 g wątróbki
- – 6 łyżek żurawiny suszonej (namoczona w ciepłej wodzie)
- – 1 łyżka rozmarynu świeżego (posiekanego)
- – 1 cebula
- – włoszczyzna (marchewka, kawałek selera, pietruszka)
- – 2 kajzerki namoczone w wodzie
- – 5 jajek
- – tłuszcz do smażenia
- – pieprz czarny
- – 3 liście laurowe i ziela angielskie
- – 2 łyżki bułki tartej
- – 1 łyżka margaryny
Sposób przygotowania:
- Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki, obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – tak, aby przykryła mięso.
- Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj, zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Kajzerki odciśnij z wody.
- Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
- Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160°C Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.
Przepis autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr