Pasztet dyniowy z kurczakiem

Pasztet dyniowy z Kurczakiem – fot. Kurczak Zagrodowy
Składniki na: Pasztet dyniowy z kurczakiem
- 500 g dyni, pokrojonej na kawałki
- 500 g piersi Kurczaka Zagrodowego
- 1 jajo
- 2 łyżki kaszy manny
- sól i pieprz
- oliwa
- kilka gałązek rozmarynu
- bułka tarta do formy
- masło do formy
Sposób przygotowania:
Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy solą, pieprzem, listkami z gałązki rozmarynu i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 190 st. C (lub do miękkości). Miękką dynię oddzielamy od skórki i mielimy z piersią, następnie mieszamy z jajkiem, kaszą, doprawiamy masę solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką foremki, wygładzamy wierzch i na środku wzdłuż układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C.
Przepis przygotowała marka Kurczak Zagrodowy
Ciekawe połączenie. Wygląda apetycznie i zapewne równie pysznie smakuje. Dla wielbicieli dyni i mięsożerców jak w sam raz. Poza tym dość łatwy w wykonaniu, a i składniki niezbyt wyszukane co ułatwia wykonanie.
Szkoda,że minął sezon dyniowy…
No właśnie, trochę za późno na ten przepis.
Sezon dyniowy minął, ale u mnie wciąż jeszcze zapas dyni w piwniczce. Ekologiczna dynia z własnego ogródka z gospodarstwa domowego. Smak dyni od zawsze jest w mojej kuchni i często szukam nowych przepisów na dyniowe przysmaki. Pomysł na pasztet z dyniowy z kurczakiem moim zdaniem jest świetny. postaram się w najbliższym czasie przekonać czy pasztet wyjdzie mi smaczny jak na zdjęciu.
Wygląda ładnie a ciekawe jak smakuje
podobnie się robi do sojowego