Pasztet dyniowy z kurczakiem

pasztet-dyniowy-z-kurczakie

Pasztet dyniowy z Kurczakiem – fot. Kurczak Zagrodowy

Składniki na: Pasztet dyniowy z kurczakiem 

  • 500 g dyni, pokrojonej na kawałki
  • 500 g piersi Kurczaka Zagrodowego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • kilka gałązek rozmarynu
  • bułka tarta do formy
  • masło do formy

Sposób przygotowania:
Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy solą, pieprzem, listkami z gałązki rozmarynu i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 190 st. C (lub do miękkości). Miękką dynię oddzielamy od skórki i mielimy z piersią, następnie mieszamy z jajkiem, kaszą, doprawiamy masę solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką foremki, wygładzamy wierzch i na środku wzdłuż układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C.

Przepis przygotowała marka Kurczak Zagrodowy 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (308 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. AnnStyl  20 grudnia 2016 15:46

    Ciekawe połączenie. Wygląda apetycznie i zapewne równie pysznie smakuje. Dla wielbicieli dyni i mięsożerców jak w sam raz. Poza tym dość łatwy w wykonaniu, a i składniki niezbyt wyszukane co ułatwia wykonanie.

    Odpowiedz
  2. afrodyta  20 grudnia 2016 16:59

    Szkoda,że minął sezon dyniowy…

    Odpowiedz
    • martucha180  20 grudnia 2016 17:44

      No właśnie, trochę za późno na ten przepis.

      Odpowiedz
  3. Anna Turek  20 grudnia 2016 17:29

    Sezon dyniowy minął, ale u mnie wciąż jeszcze zapas dyni w piwniczce. Ekologiczna dynia z własnego ogródka z gospodarstwa domowego. Smak dyni od zawsze jest w mojej kuchni i często szukam nowych przepisów na dyniowe przysmaki. Pomysł na pasztet z dyniowy z kurczakiem moim zdaniem jest świetny. postaram się w najbliższym czasie przekonać czy pasztet wyjdzie mi smaczny jak na zdjęciu.

    Odpowiedz
  4. Jaworka  20 grudnia 2016 21:12

    Wygląda ładnie a ciekawe jak smakuje

    Odpowiedz
  5. marcia7  6 stycznia 2017 10:38

    podobnie się robi do sojowego

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany