Przepis na: Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i żurawiną
fot. A. Kozłowska
Składniki na danie – Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i żurawiną:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 kg piersi z kurczaka
300 g wątróbki drobiowej
porcja rosołowa
1 seler
1 por
2 pietruszki
2 marchewki
1 duża cebula
2 jajka
pieprz, liść laurowy 2 szt., kilka ziaren ziela angielskiego
świeży tymianek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła bez soli
0,5 szklanki suszonej żurawiny
6 ząbków czosnku
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Porcję rosołową, piersi z kurczaka, warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek zalewamy wodą i gotujemy na wywar. Wystudzamy i przecedzamy. Warzywa, mięso z porcji i piersi odkładamy na bok. Wątróbki i cebulę grillujemy na patelni grillowej. Przekładamy do garnka, dodajemy tymianek, masło, oliwę i podlewamy wcześniej przygotowanym wywarem. Dusimy przez parę minut na małym ogniu. Zawartość garnka, mięso z kurczaka i warzywa przekładamy do jednej misy i mielimy wszystko na maszynce minimum 3 razy. Do masy dodajemy żurawinę, wyrabiamy i przekładamy do keksówek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Przepis i zdjęcie pochodzi z książki „Kuchnia Fit” Konrada Gacy