Pastiera Napoletana – włoskie ciasto na Wielkanoc
Przepis na Pastiera Napoletana – włoskie ciasto na Wielkanoc jest autorstwa Marka Bika, szefa kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”
Składniki – Pastiera Napoletana
3 jajka
500 g mąki
200 g cukru
200 g masła lub smalcu
aromat waniliowy
szczypta soli
450 g gotowanej pszenicy
200 ml mleka
300 g cukru
500 g ricotty
cukier waniliowy
3 duże jajka
3 żółtka
łyżka esencji z kwiatów pomarańczy
owoce kandyzowane
Przygotowanie:
Robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy. Miksujemy ricottę z cukrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę.
Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.