Pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni – „must have” jesiennego menu!

Tej jesieni musisz zasmakować się w przepysznej paście buraczanej z pestkami słonecznika i dyni. To doskonały dodatek w menu małych i dużych smakoszy! Pasta idealnie sprawdza się z pieczywem, plackami, goframi, a nawet krakersami jako zdrowa przekąska zastępująca np. chipsy. Dla bardziej wymagających osób, polecamy wypróbować ją jako dodatek do zapiekanek, farszu, sosów, dipów, a nawet zup. Co ciekawe, pasta smakuje doskonale zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest łatwa w przygotowaniu, szybka i smaczna. Z pewnością zachwycisz swoich najbliższych. A do tego zdrowa i efektownie komponuje się na talerzu.

Pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni

Składniki:

  • 300g buraków
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą – np. marki Holle
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • Majeranek i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pestki słonecznika i dyni upraż na patelni do zarumienienia.
  2. Marchewkę i buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  3. Starte warzywa podsmaż na oliwie, zmniejsz ogień i duś je aż zmiękną.
  4. Krótko przed końcem duszenia dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu.
  5. Gotowe warzywa lekko przestudź, wymieszaj z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą.
  6. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.

Nasza wskazówka:

Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (65 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...