Pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni – „must have” jesiennego menu!

Tej jesieni musisz zasmakować się w przepysznej paście buraczanej z pestkami słonecznika i dyni. To doskonały dodatek w menu małych i dużych smakoszy! Pasta idealnie sprawdza się z pieczywem, plackami, goframi, a nawet krakersami jako zdrowa przekąska zastępująca np. chipsy. Dla bardziej wymagających osób, polecamy wypróbować ją jako dodatek do zapiekanek, farszu, sosów, dipów, a nawet zup. Co ciekawe, pasta smakuje doskonale zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest łatwa w przygotowaniu, szybka i smaczna. Z pewnością zachwycisz swoich najbliższych. A do tego zdrowa i efektownie komponuje się na talerzu.

Fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • 300g buraków
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
  • 5 łyżek oliwy z oliwek Holle
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • Majeranek i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pestki słonecznika i dyni upraż na patelni do zarumienienia.
  2. Marchewkę i buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  3. Starte warzywa podsmaż na oliwie, zmniejsz ogień i duś je aż zmiękną.
  4. Krótko przed końcem duszenia dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu.
  5. Gotowe warzywa lekko przestudź, wymieszaj z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą.
  6. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.

Nasza wskazówka:

Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego

Smacznego!

Więcej o zdrowej diecie małych smakoszy na Holle.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (23 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. agasam9  28 października 2021 20:36

    wygląda bardzo oryginalnie 🙂

    Odpowiedz
  2. sylwiawes  4 listopada 2021 14:59

    Muszę wypróbować ten przepis 🙂 Pasta wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany