Pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni – „must have” jesiennego menu!
Tej jesieni musisz zasmakować się w przepysznej paście buraczanej z pestkami słonecznika i dyni. To doskonały dodatek w menu małych i dużych smakoszy! Pasta idealnie sprawdza się z pieczywem, plackami, goframi, a nawet krakersami jako zdrowa przekąska zastępująca np. chipsy. Dla bardziej wymagających osób, polecamy wypróbować ją jako dodatek do zapiekanek, farszu, sosów, dipów, a nawet zup. Co ciekawe, pasta smakuje doskonale zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest łatwa w przygotowaniu, szybka i smaczna. Z pewnością zachwycisz swoich najbliższych. A do tego zdrowa i efektownie komponuje się na talerzu.
Składniki:
- 300g buraków
- 1 mała marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą – np. marki Holle
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- Majeranek i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pestki słonecznika i dyni upraż na patelni do zarumienienia.
- Marchewkę i buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
- Starte warzywa podsmaż na oliwie, zmniejsz ogień i duś je aż zmiękną.
- Krótko przed końcem duszenia dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu.
- Gotowe warzywa lekko przestudź, wymieszaj z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą.
- Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.
Nasza wskazówka:
Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego