Pascha klasyczna na Wielkanoc z musem owocowym

pascha

Składniki na danie – Pascha klasyczna na Wielkanoc:

  • 2 l mleka (może być mleko pasteryzowane)
  • 500 ml kwaśnej śmietany lub maślanki
  • 6 jajek
  • 1 laska wanilii (bądź aromat waniliowy)
  • 250 g masła (miękkie, niesolone)
  • 200 g cukru pudru
  • bakalie (wedle uznawania ok. 30-50 g każdego ze składników: rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, figi, daktyle, owoce kandyzowane)

Przygotowanie:

Mleko zagotować z laską wanilii. Jaja roztrzepać ze śmietaną i powoli dodać je do wrzącego mleka. Gotować, aż masa rozdzieli się na ser i serwatkę. Usunąć wanilię i ostudzić.
Za pomocą cedzaka i gazy odcedzić ser, tak aby był sypki. Cukier puder zmiksować z masłem.
Do miseczki wrzucić ser  stopniowo dodawać utarte masło, aż powstanie jednolity krem. Bakalie uprzednio namoczone i pokrojone na drobne kawałki dodać do masy. Krem umieścić w naczyniu wyłożonym gazą i wstawić do lodówki do momentu stężenia. Gotową paschę wyjąć na talerz i polać musem.

Mus z mango i limonki

Składniki:

  • 1 mango
  • sok z 1 limonki
  • łyżka słodu ryżowego lub łyżeczka cukru
  • skórka otarta z ½ limonki

Przygotowanie:

Pora na sos, najlepiej przygotować go bezpośrednio przed wyciągnięciem deseru żeby był ciepły. Mango kroje w kostkę i smażę na patelni z cukrem aż zmięknie, dodajemy sok z limonki. Podgrzewamy do stworzenia jednolitego musu.

Sos z granatu

Składniki:

  • 1 granat
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Z granatu wyłuskujemy ziarna. Wkładamy je do garnuszka, dodajemy wino i cukier. Gotujemy przez 1 minutę. Wyjmujemy ziarna granatu, a sam sos gotujemy, aż zredukuje się o połowę. Następnie dodajemy masło, a gdy tylko się rozpuści zdejmujemy z ognia. Łączymy sos z owocami granatu i odstawiamy do ostygnięcia.

Mus korzenno-borówkowy

Składniki:

  • 3 szklanki borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo starta skórka z cytryny (ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżeczka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną rozdrobnić w 150 ml zimnej wody. Borówki przebrać i opłukać,
a następnie umieścić w garnuszku. Zalać szklanką wody, dodać skórkę i sok z cytryny, cukier, goździki
i cynamon. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać rozrobioną w wodzie mąkę i gotować
do zgęstnienia sosu.

Przepis udostępniony przez restauracje 2 Światy – Warszawa, ul. Żurawia 22 – www.2swiaty.eu

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (169 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  14 marca 2015 10:29

    Wydają się proste w przygotowaniu.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  14 marca 2015 11:47

    Nigdy nie jadłam paschy ale łatwy przepis zachęca do wypróbowania.

    Odpowiedz
  3. macierzanka  14 marca 2015 16:03

    Paschę jadłam ,jest pyszna. Przepis łatwy ,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  4. scrabble  14 marca 2015 18:30

    Wygląda pysznie i zachęcająco. Może zrobię na Wielkanoc?

    Odpowiedz
  5. Wusia  14 marca 2015 22:36

    Prawdziwa pychotka.

    Odpowiedz
  6. Sylwia  15 marca 2015 12:12

    wygląda kusząco

    Odpowiedz
  7. aseret  15 marca 2015 12:45

    Przepis wydaje sie być bardzo kuszacy, myśle że zagości na moim Wielkanocnym stole

    Odpowiedz
  8. gusia.  15 marca 2015 14:45

    Ciekawe pomysły na stół i dla podniebienia.

    Odpowiedz
  9. bbo  15 marca 2015 18:39

    Tej tradycji nie celebruje się w mojej rodzinie, pewnie dlatego, że w naszym regionie o tym cicho…

    Odpowiedz
  10. Anita  18 marca 2015 09:45

    Jeszcze nigdy takiej nie robiłam ani nie jadłam, w tym roku chyba też nie będzie czasu 🙁

    Odpowiedz
  11. Kmakolagwa  22 marca 2015 14:53

    Wygląda apetycznie. Nigdy nie robiłam paschy

    Odpowiedz
  12. girlblack  16 kwietnia 2015 19:02

    nigdy nie jadłam paschy:)

    Odpowiedz
  13. Agnieszka  31 października 2015 14:42

    Pycha

    Odpowiedz
  14. Agnieszka Zapora  12 marca 2017 12:41

    Nigdy nie jadłam paschy ale muszę ją zrobić i sprubować. Zarazem łatwy przepis .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany