Pascha klasyczna na Wielkanoc z musem owocowym
Składniki na danie – Pascha klasyczna na Wielkanoc:
- 2 l mleka (może być mleko pasteryzowane)
- 500 ml kwaśnej śmietany lub maślanki
- 6 jajek
- 1 laska wanilii (bądź aromat waniliowy)
- 250 g masła (miękkie, niesolone)
- 200 g cukru pudru
- bakalie (wedle uznawania ok. 30-50 g każdego ze składników: rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, figi, daktyle, owoce kandyzowane)
Przygotowanie:
Mleko zagotować z laską wanilii. Jaja roztrzepać ze śmietaną i powoli dodać je do wrzącego mleka. Gotować, aż masa rozdzieli się na ser i serwatkę. Usunąć wanilię i ostudzić.
Za pomocą cedzaka i gazy odcedzić ser, tak aby był sypki. Cukier puder zmiksować z masłem.
Do miseczki wrzucić ser stopniowo dodawać utarte masło, aż powstanie jednolity krem. Bakalie uprzednio namoczone i pokrojone na drobne kawałki dodać do masy. Krem umieścić w naczyniu wyłożonym gazą i wstawić do lodówki do momentu stężenia. Gotową paschę wyjąć na talerz i polać musem.
Mus z mango i limonki
Składniki:
- 1 mango
- sok z 1 limonki
- łyżka słodu ryżowego lub łyżeczka cukru
- skórka otarta z ½ limonki
Przygotowanie:
Pora na sos, najlepiej przygotować go bezpośrednio przed wyciągnięciem deseru żeby był ciepły. Mango kroje w kostkę i smażę na patelni z cukrem aż zmięknie, dodajemy sok z limonki. Podgrzewamy do stworzenia jednolitego musu.
Sos z granatu
Składniki:
- 1 granat
- ½ szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Z granatu wyłuskujemy ziarna. Wkładamy je do garnuszka, dodajemy wino i cukier. Gotujemy przez 1 minutę. Wyjmujemy ziarna granatu, a sam sos gotujemy, aż zredukuje się o połowę. Następnie dodajemy masło, a gdy tylko się rozpuści zdejmujemy z ognia. Łączymy sos z owocami granatu i odstawiamy do ostygnięcia.
Mus korzenno-borówkowy
Składniki:
- 3 szklanki borówki amerykańskiej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo starta skórka z cytryny (ok. 1 łyżki)
- 1 łyżeczka goździków
- kawałek kory cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę ziemniaczaną rozdrobnić w 150 ml zimnej wody. Borówki przebrać i opłukać,
a następnie umieścić w garnuszku. Zalać szklanką wody, dodać skórkę i sok z cytryny, cukier, goździki
i cynamon. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać rozrobioną w wodzie mąkę i gotować
do zgęstnienia sosu.
Przepis udostępniony przez restauracje 2 Światy – Warszawa, ul. Żurawia 22 – www.2swiaty.eu