Parówki na każdą okazję w trzech odsłonach
Jaka jest tajemnica fenomenu parówek? Polecamy trzy przepisy z ich wykorzystaniem: na każdą kieszeń i okazję.
Parówki są jednym z hitów polskiego stołu. Stanowią atrakcyjny składnik menu najmłodszych i dodatek do posiłków całych rodzin. Świetnie sprawdzają się w studenckiej kuchni. Jaka jest tajemnica ich fenomenu? Parówki są przede wszystkim wygodne, łatwe w przygotowaniu i całkiem smaczne. Polecamy trzy przepisy z ich wykorzystaniem: na każdą kieszeń i okazję.
– Parówki doskonale sprawdzają się podawane na gorąco i w formie zimnej przekąski. Stanowią podstawę dań głównych lub ich dodatek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Wybierając ten produkt warto zwrócić uwagę na skład produktu. Im więcej mięsa, tym parówki są bardziej wartościowe. Wielu zwolenników docenia je również za formę, ale w tej kwestii zdania są podzielone. Jedni wolą parówki zwięzłe inni bardziej rozdrobnione. – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.
Dla całej rodziny: Paryżanki w panierce z żółtym serem
Składniki:
- 1 opakowanie parówek „Paryżanki” 250g
- ser żółty
- szynka
- jajko
- bułka tarta
- masło
Przygotowanie:
Zdejmujemy folię z parówek, owijamy plasterkiem sera żółtego, a następnie plasterkiem szynki. Gdy parówki są już owinięte panierujemy je. Najpierw obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane parówki smażymy na maśle, na patelni.
Na spotkanie ze znajomymi: Paryżanki po kanadyjsku
Składniki:
- 1 opakowanie parówek „Paryżanki” 250g
- 4 plastry żółtego sera
- 8 plastrów wędzonego boczku
- spora szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Ser pokrój na długie paski. W każdej parówce zrób podłużne nacięcie, włóż ser, posyp papryką. Parówki owiń boczkiem, zepnij wykałaczkami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 7 minut. Podawaj z białym pieczywem i sałatką z pomidorów.
Parówki po studencku: Sałatka z makaronem i Paryżankami
Składniki:
- 1 opakowanie parówek „Paryżanki” 250g
- puszka zielonego groszku
- czerwona papryka
- paczka makaronu (np. kokardki)
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki posiekanej pietruszki lub bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z oliwą. Parówki obrać, groszek odsączyć z zalewy, paprykę oczyścić i umyć. Następnie pokroić Paryżanki na centymetrowe plastry, a paprykę posiekać w cienkie paseczki. Ocet połączyć z musztardą, dodać majonez i dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Makaron połączyć z parówkami, groszkiem i papryką. Przełożyć całość do salaterki. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Dla ozdoby posypać zieloną pietruszką (można ją zastąpić świeżą bazylią). Smacznego!