Parówki na każdą okazję w trzech odsłonach

Jaka jest tajemnica fenomenu parówek? Polecamy trzy przepisy z ich wykorzystaniem: na każdą kieszeń i okazję.

Parówki są jednym z hitów polskiego stołu. Stanowią atrakcyjny składnik menu najmłodszych i dodatek do posiłków całych rodzin. Świetnie sprawdzają się w studenckiej kuchni. Jaka jest tajemnica ich fenomenu? Parówki są przede wszystkim wygodne, łatwe w przygotowaniu i całkiem smaczne. Polecamy trzy przepisy z ich wykorzystaniem: na każdą kieszeń i okazję.

Parówki Paryzanki ZM Pekpol

Parówki doskonale sprawdzają się podawane na gorąco i w formie zimnej przekąski. Stanowią podstawę dań głównych lub ich dodatek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Wybierając ten produkt warto zwrócić uwagę na skład produktu. Im więcej mięsa, tym parówki są bardziej wartościowe. Wielu zwolenników docenia je również za formę, ale w tej kwestii zdania są podzielone. Jedni wolą parówki zwięzłe inni bardziej rozdrobnione. – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Parowki Paryzanki panierowane z serem zoltym fot. ZM Pekpol

Dla całej rodziny: Paryżanki w panierce z żółtym serem

Składniki:

  • 1 opakowanie parówek „Paryżanki” 250g
  • ser żółty
  • szynka
  • jajko
  • bułka tarta
  • masło

Przygotowanie:

Zdejmujemy folię z parówek, owijamy plasterkiem sera żółtego, a następnie plasterkiem szynki. Gdy parówki są już owinięte panierujemy je. Najpierw obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane parówki smażymy na maśle, na patelni.

Parowki Paryzanki po kanadyjsku fot. ZM Pekpol

Na spotkanie ze znajomymi: Paryżanki po kanadyjsku

Składniki:

  • 1 opakowanie parówek „Paryżanki” 250g
  • 4 plastry żółtego sera
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • spora szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

Ser pokrój na długie paski. W każdej parówce zrób podłużne nacięcie, włóż ser, posyp papryką. Parówki owiń boczkiem, zepnij wykałaczkami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 7 minut. Podawaj z białym pieczywem i sałatką z pomidorów.

Salatka z makaronem i Paryzankami fot. ZM Pekpol

Parówki po studencku: Sałatka z makaronem i Paryżankami

Składniki:

  • 1 opakowanie parówek „Paryżanki” 250g
  • puszka zielonego groszku
  • czerwona papryka
  • paczka makaronu (np. kokardki)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki posiekanej pietruszki lub bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z oliwą. Parówki obrać, groszek odsączyć z zalewy, paprykę oczyścić i umyć. Następnie pokroić Paryżanki na centymetrowe plastry, a paprykę posiekać w cienkie paseczki. Ocet połączyć z musztardą, dodać majonez i dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Makaron połączyć z parówkami, groszkiem i papryką. Przełożyć całość do salaterki. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Dla ozdoby posypać zieloną pietruszką (można ją zastąpić świeżą bazylią). Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,68 z 5)
loading... zapisuję głos...