Przepis na: Papryka nadziewana mięsem i makaronem

Fot.-Miedzybrodzki-Makaron

Składniki na danie – Papryka nadziewana mięsem i makaronem:

Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g

Łopatka wieprzowa – 200 g

Boczek wędzony – 200 g

Cebula – 3 szt.

Olej – 3 łyżki

Masło – 1 łyżka

Papryka lub pomidor – 6 sztuk

Sól, pieprz czarny i ziołowy

Natka pietruszki – 1 pęczek

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego zmielony na maszynce boczek i łopatkę. Całość dusimy przez chwilę na patelni. Dodajemy przyprawy, ugotowany wcześniej na półtwardo Międzybrodzki Makaron ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz masło. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone papryki lub pomidory, przykrywamy ich wieczkiem i w temperaturze 160˚C pieczemy ok. 45 minut.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (149 głosów, średnia: 4,33 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  27 sierpnia 2014 11:38

    Narobiłam sobie ochoty. Jutro kupuję składniki i zrobię sobie takie papryczki:-).

    Odpowiedz
  2. gusia.  27 sierpnia 2014 22:34

    Papryka o tej porze jest bardzo tania.W sklepie można ją kupić do 3zł za kg,a na targu jeszcze taniej.Pyszna na surowo,smażona duszona,pieczona itd.Nie znam osoby, która by sobie odmówiła tego wspaniałego warzywa.

    Odpowiedz
  3. bbo  28 sierpnia 2014 10:49

    Makaronem jeszcze nie nadziewałam, jedynie ryżem i kuskusem. Pora spróbować.

    Odpowiedz
  4. as_sa  29 sierpnia 2014 17:50

    Uwielbiam paprykę a w takim zestawieniu musi fantastycznie smakować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany