Przepis na: Papryka nadziewana mięsem i makaronem

Fot.-Miedzybrodzki-Makaron

Składniki na danie – Papryka nadziewana mięsem i makaronem:

Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g

Łopatka wieprzowa – 200 g

Boczek wędzony – 200 g

Cebula – 3 szt.

Olej – 3 łyżki

Masło – 1 łyżka

Papryka lub pomidor – 6 sztuk

Sól, pieprz czarny i ziołowy

Natka pietruszki – 1 pęczek

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego zmielony na maszynce boczek i łopatkę. Całość dusimy przez chwilę na patelni. Dodajemy przyprawy, ugotowany wcześniej na półtwardo Międzybrodzki Makaron ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz masło. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone papryki lub pomidory, przykrywamy ich wieczkiem i w temperaturze 160˚C pieczemy ok. 45 minut.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (197 głosów, średnia: 4,34 z 5)
zapisuję głos...