Przepis na: Papardelle z krewetkami i borowikami

papardelle_krewetki_borowiki

Krewetki i borowiki we włoskim daniu? W połączeniu z popularnym kształtem Papardelle tworzą mistrzowski zestaw. Zaledwie trzy kroki wystarczą do wykonania tego wysublimowanego dania.

Czy wiecie, że Włosi także lubią zbierać grzyby – ale potrzebują na to specjalnego dokumentu? My na szczęście nie musimy!  Sprawdź jesienią, gdzie na grzyby pojechać by zebrać a następnie ususzyć lub zamrozić borowiki do tego pysznego dania.

Składniki na danie – Papardelle z krewetkami i borowikami:

  • makaron Barilla Papardelle all’Uovo
  • 500 g borowików (mrożone)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 24 surowe krewetki królewskie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej roślinny i trochę masła
  • pieprz świeżo mielony
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni odparowujemy nadmiar wilgoci z grzybów i podsmażamy na oleju
    z odrobiną masła. Dodajemy sól.  Po chwili zdejmujemy mieszankę z patelni.
  2. Na tej samej patelni smażymy krewetki z czosnkiem z obu stron.
    Do krewetek dodajemy grzyby, doprawiamy pieprzem i natką pietruszki.
  3. Dodajemy śmietankę, gotujemy przez kilka minut i mieszamy z makaronem.
    Po chwili danie jest gotowe do spożycia.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (256 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...