Przepis na: Papardelle z krewetkami i borowikami
Krewetki i borowiki we włoskim daniu? W połączeniu z popularnym kształtem Papardelle tworzą mistrzowski zestaw. Zaledwie trzy kroki wystarczą do wykonania tego wysublimowanego dania.
Czy wiecie, że Włosi także lubią zbierać grzyby – ale potrzebują na to specjalnego dokumentu? My na szczęście nie musimy! Sprawdź jesienią, gdzie na grzyby pojechać by zebrać a następnie ususzyć lub zamrozić borowiki do tego pysznego dania.
Składniki na danie – Papardelle z krewetkami i borowikami:
- makaron Barilla Papardelle all’Uovo
- 500 g borowików (mrożone)
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 24 surowe krewetki królewskie
- 3-4 ząbki czosnku
- olej roślinny i trochę masła
- pieprz świeżo mielony
- duży pęczek natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni odparowujemy nadmiar wilgoci z grzybów i podsmażamy na oleju
z odrobiną masła. Dodajemy sól. Po chwili zdejmujemy mieszankę z patelni. - Na tej samej patelni smażymy krewetki z czosnkiem z obu stron.
Do krewetek dodajemy grzyby, doprawiamy pieprzem i natką pietruszki. - Dodajemy śmietankę, gotujemy przez kilka minut i mieszamy z makaronem.
Po chwili danie jest gotowe do spożycia.