Przepis na: Papardelle z kiełbasą i szałwią
Składniki na danie – Papardelle z kiełbasą i szałwią:
- Makaron Barilla Papardelle
- 250 g białej kiełbasy (najlepiej włoskiej)
- 100 g Pecorino (lub Romano, Sardo)
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 1 cukinia
- 4 ząbki czosnku
- garść liści szałwii
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Na gotującą się, osoloną wodę wrzucamy makaron. Czosnek kroimy w cienkie
plasterki, następnie rumienimy na oliwie i zdejmujemy z patelni. - Na patelnię wrzucamy odrobinę masła, dodajemy szałwię, kiełbasę (wcześniej zdejmujemy osłonkę i rozdrabniamy mięso). Cukinię kroimy obieraczką do warzyw w niezbyt długie cieniutkie wstążki i wrzucamy do kiełbasy, dodajemy wino.
- Po 7-8 minutach makaron powinien być al dente. Odcedzamy makaron i odrobinę wody z makaronu wlewamy na patelnię, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Po chwili gasimy ogień, mieszamy sos z ugotowanym makaronem i wykładamy danie na talerze. Do dekoracji posypujemy danie zrumienionymi płatkami czosnku i tartym serem Pecorino.
Receptura polecana szczególnie smakoszom włoskiej kiełbasy, szałwii i makaronu Papardelle. Za sprawą dodanego białego wina sprawdzi się jako wykwintne danie główne.