Panzanella – sałatka toskańska
Składniki na danie: Panzanella – sałatka toskańska
- · 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
- · 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
- · 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
- · 1 ząbek czosnku
- · pomidory kolorowe
- · 20g czerwona cebula
- · ½ pęczka bazylii
- · sól i pieprz do smaku
- · 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
- · 20g karczochów krojonych marki Ponti
- · 30g papryka pieczona
- · kilka kaparów marki Ponti
Przygotowanie:
Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.