Pandan – najnowsze superfood o smaku wanilii i orzechów!

Spodobała Wam się moda na awokado i matchę? Przyzwyczaiłyście się już do widoku zielonych kremów, latte, makaroników i lodów? Jeżeli tak, mamy dla Was dobrą wiadomość – nadchodzi kolejne superfood, które pozwoli nam przedłużyć modną grę w zielone! Poznajcie pandan!

Nie od dziś wiadomo, że jeśli chodzi o rośliny, zieleń oznacza bogactwo minerałów i niską kaloryczność. Trudno się dziwić, że niestrudzeni poszukiwacze nowych smaków i pełnowartościowej żywności nie ustają w eksperymentowaniu z kolejnymi zielonymi warzywami, owocami czy ziołami. W tym sezonie zaproponowany przez nich kulinarny trend skupia się jednak na wyjątkowo mało znanej w europejskiej kuchni roślinie liściastej, która naprawdę ma szansę wnieść do naszych posiłków powiew świeżości i to nie tylko ze względu na charakterystyczny kolor. Oto pandan – nowy następca awokado!

pandan

kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pinterest.com; odnośniki do konkretnych profili są osadzone w tekście

Pandan – najnowsze superfood o smaku wanilii i orzechów!

Pandan to azjatycka roślina o neonowo-zielonych liściach, które zabarwiają potrawy w tak intensywny sposób, że często myli się je ze sztucznymi barwnikami. W rzeczywistości są jednak w pełni organicznym darem natury o orzechowo-waniliowym smaku.

Azjatyccy kucharze wykorzystują liście pandanu do zawijania mięsa, ryżu i owoców morza. Produkują z nich również pastę pandanową, którą dodaje się do sosów, gulaszy, a także do deserów. W tej postaci pandan może wzbogacać smak lodów, ciast, muffinek, makaroników, tapioki i gofrów. Świetnie komponuje się z płynną czekoladą. Najbardziej kreatywni kucharze potrafią jednak wyczarować z niego nawet słodką galaretkę i jadowicie zielony sok!

 

Gdzie spróbować pandanu?

Potraw z wykorzystaniem liści tej rośliny najlepiej szukać w restauracjach specjalizujących się w kuchni tajskiej, malezyjskiej, indyjskiej lub wietnamskiej. Świeże liście można jednak także za niewielką cenę (ok. 10 złotych za paczkę) zamówić kurierem, korzystając z polskich sklepów internetowych specjalizujących się w orientalnych przyprawach i ziołach.

Dlaczego pandan to nowe superfood?

Ze względu na bardzo wysoką zawartość chlorofilu, dzięki któremu jego liście mogą opóźniać procesy starzenia, działać antynowotworowo, wspomagać produkcję krwi, łagodzić stany zapalne, oczyszczać wątrobę i jelita, łagodzić skurcze, obniżać gorączkę i ciśnienie krwi, dodawać energii, regulować poziom cukru we krwi i zwiększać apetyt. To wprost niewiarygodne, jak wiele dobroczynnych właściwości kryje w sobie jedna azjatycka roślina! Całości dopełnia bardzo instagramowy, oryginalny kolor potraw, który pozwala uzyskać!

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (226 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  24 października 2017 08:15

    Wanilia i orzech to moje smaki.

    Odpowiedz
  2. Wusia  24 października 2017 08:58

    Bardzo ciekawe, muszę poczytać więcej i poszukać po sklepach.

    Odpowiedz
  3. colorful.jelly  24 października 2017 12:00

    Dania z pandanu wyglądają bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  4. luna341  26 października 2017 16:03

    Pierwszy raz słyszę o tej roślinie

    Odpowiedz
  5. Aneta  27 października 2017 16:00

    Ciekawe, nie słyszałam jeszcze o czymś takim 🙂

    Odpowiedz
  6. magda6915  18 listopada 2017 11:42

    Bardzo ciekawe :)) Te lody wyglądają jak pistacjowe:D

    Odpowiedz
  7. Jaworka  11 grudnia 2017 12:22

    Pierwszy raz słyszę o tej roślinie ciekawe czy u nas jest dostepna bo jednak zabarwienie naturalnym składnikiem wyjdzie nam przynajmniej na zdrowie a do tego apetycznie wygladaja potrawy nim zabarwione

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany