Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

pancake-z-masanki-z-sosem-karmelowym-i-owocami_foto

Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami

Składniki:

– Masło Ekstra od OSM Piątnica               50g

– mąka pszenna                                           2 szklanki

– proszek do pieczenia                                2  łyżeczki

– cukier                                                         3 łyżki

– jajka                                                            3 szt.

– maślanka                                                    3 szklanki

– olej do natłuszczenia patelni

– ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)

 

Sos karmelowy:

– Śmietanka 42% od OSM Piątnica           200ml

– Masło Ekstra od OSM Piątnica                1 łyżka

– cukier                                                         6 łyżek

– woda                                                          100ml

 

Wykonanie:

Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę, 
i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją
z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.

Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  19 listopada 2016 08:40

    Na śniadanie bym chętnie zjadła 🙂

    Odpowiedz
  2. paulaalfc  19 listopada 2016 10:12

    Wyglądają przepysznie 🙂 Kiedyś trzeba wypróbować przepis.

    Odpowiedz
  3. esia189  19 listopada 2016 12:04

    cudne zdjęcie 🙂

    Odpowiedz
  4. A. czy  19 listopada 2016 19:17

    Wyglądają cudownie smakowicie 😛 Podziwiam i zazdroszcze ludziom którzy robią takie artystyczne zdjęcia potraw 🙂 Sama chętnie też bym sie tym zajęła XD

    Odpowiedz
  5. macierzanka  20 listopada 2016 16:38

    Podoba mi się ta wersja naleśników.

    Odpowiedz
  6. AnnaKwasniak  20 listopada 2016 21:14

    Wyglądają smakowicie! aż mam ochotę iść do kuchni, a tam… brakuje składników :(. Ale muszę zakupić i wykonać je, z pewnością szybko znikną z talerza :).

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  21 listopada 2016 10:39

    Uwielbiam tego rodzaju placuszki. Bardzo.się ciszę , ze nastała na nie u nas swego rodzaju moda. Smaczne i zdrowe. Pełne węglowodanów i witamin. Idealne więc na sycące śniadanie , które powinno nam dodać energii na resztę dnia.

    Odpowiedz
  8. mama_kazala  21 listopada 2016 19:17

    oh, jak to smacznie wyglada!

    Odpowiedz
  9. Aneta  22 listopada 2016 13:03

    Z pewnością wypróbuję ten przepis, bo te „pankejki” wyglądają smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  10. Jaworka  22 listopada 2016 22:56

    Pyszne placuszki i chętnie wypróbuję

    Odpowiedz
  11. marcia7  6 stycznia 2017 11:48

    Amerykański deser

    Odpowiedz
  12. efffciaa  11 maja 2017 14:43

    Ja się obżerałam takimi naleśniczkami na naszych tajskich wakacjach 🙂 kucharz robił je codziennie na śniadanie , najbardziej mi smakowały ze świeżym ananasem i pitają 🙂 doskonałe 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany