Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami
Składniki:
– Masło Ekstra od OSM Piątnica 50g
– mąka pszenna 2 szklanki
– proszek do pieczenia 2 łyżeczki
– cukier 3 łyżki
– jajka 3 szt.
– maślanka 3 szklanki
– olej do natłuszczenia patelni
– ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)
Sos karmelowy:
– Śmietanka 42% od OSM Piątnica 200ml
– Masło Ekstra od OSM Piątnica 1 łyżka
– cukier 6 łyżek
– woda 100ml
Wykonanie:
Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę,
i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją
z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.
Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.
Smacznego!