Przepis na: pyszne pączki wiedeńskie
Gdy chcesz zrobić coś specjalnego w Tłusty Czwartek, wypróbuj ten smaczny przepis na pączki wiedeńskie i zaskocz rodzinę oraz przyjaciół!
Pączki wiedeńskie
Składniki:
- Mąka Lubella Puszysta Tortowa (200 g)
- Szklanka wody (250 ml)
- Masło (100 g)
- Jajka (4 szt.)
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
- Cukier puder (1 szk.)
- Sok z cytryny (3 łyżki)
Przygotowanie:
- Gotujemy wodę z masłem, drewnianą łyżką szybko mieszamy i dosypujemy na raz całą mąkę. Ucieramy do momentu, aż będzie odchodzić od ścianek i lekko przywierać do dna. Całość przekładamy do miski i studzimy. Do przygotowanego ciasta dodajemy po jednym jaju i ucieramy do momentu, aż wszystko się połączy.
- Następnie masę przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy na kawałki pergaminu kółeczka – najlepiej tak by były dwa zwoje.
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 stopni. Przekładamy pączki do oleju papierem do góry i po chwili za pomocą szczypiec usuwamy papier.
- Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Wyjmujemy pączki i przekładamy na kratkę cukierniczą lub ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
- Z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody przygotowujemy lukier i zanurzamy w nim pączki.