Przepis na: pyszne pączki wiedeńskie

Gdy chcesz zrobić coś specjalnego w Tłusty Czwartek, wypróbuj ten smaczny przepis na pączki wiedeńskie i zaskocz rodzinę oraz przyjaciół!

paczki-wiedenskie_1Pączki wiedeńskie

Składniki: 

  • Mąka Lubella Puszysta Tortowa (200 g)
  • Szklanka wody (250 ml)
  • Masło (100 g)
  • Jajka (4 szt.)
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder (1 szk.)
  • Sok z cytryny (3 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Gotujemy wodę z masłem, drewnianą łyżką szybko mieszamy i dosypujemy na raz całą mąkę. Ucieramy do momentu, aż będzie odchodzić od ścianek i lekko przywierać do dna. Całość przekładamy do miski i studzimy. Do przygotowanego ciasta dodajemy po jednym jaju i ucieramy do momentu, aż wszystko się połączy.
  2. Następnie masę przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy na kawałki pergaminu kółeczka – najlepiej tak by były dwa zwoje.
  3. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 stopni. Przekładamy pączki do oleju papierem do góry i po chwili za pomocą szczypiec usuwamy papier.
  4. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Wyjmujemy pączki i przekładamy na kratkę cukierniczą lub ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
  5. Z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody przygotowujemy lukier i zanurzamy w nim pączki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (218 głosów, średnia: 4,70 z 5)
loading... zapisuję głos...