Pączki i chrusty – podpowiadamy, jak przygotować popularne przekąski na Tłusty Czwartek

Tłusty czwartek to jedno z najważniejszych świąt karnawałowych w Polsce. Obchodzony jest w ostatni czwartek przed rozpoczęciem okresu Wielkiego Postu. Jest to czas, w którym Polacy rozkoszują się słodkościami, a zwłaszcza pączkami. Historia tłustego czwartku w Polsce sięga średniowiecza. Wtedy to chrześcijanie przestrzegali postów i wstrzemięźliwości od mięsa, tłustych potraw i słodyczy w okresie Wielkiego Postu. Ostatni czwartek przed rozpoczęciem postu był okazją, by spożyć wszystkie pozostałe zapasy tłustych i słodkich produktów, aby nie marnować żywności i przygotować się na 40 dni postu.

Spis treści:

Dziś tłusty czwartek jest jednym z najbardziej oczekiwanych dni karnawału. Polacy tradycyjnie jedzą pączki, które są specjalnie wypiekane na tę okazję. Pączki z marmoladą, dżemem, kremem czy lukrem są dostępne w każdym sklepie i cukierni. W niektórych regionach Polski, np. na Śląsku, tradycją jest jedzenie faworków, a w Wielkopolsce i Kujawach – obwarzanków.

Pączki, chrusty i wrapy- podpowiadamy, jak przygotować popularne karnawałowe przekąski

Tłusty czwartek to jeden z najważniejszych dni karnawału w Polsce. To czas, w którym Polacy celebrowują ostatnie chwile przed okresem Wielkiego Postu, jedząc słodkości i bawiąc się na karnawałowych zabawach. Tradycja jedzenia pączków i innych słodkości jest żywa i nadal przyciąga tłumy ludzi do cukierni i sklepów. My polecamy Wam przygotowanie pyszności samodzielnie, we własnym domu.

PĄCZKI

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka (pojemność 250 ml)
  • Szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • Cukier waniliowy
  • Sól
  • Ok.40 dkg marmolady np. różanej
  • Olej lub smalec do smażenia
  • Cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

  1. Do podgrzanego mleka (ma być dość ciepłe, ale nie gorące), dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.
  2. Wymieszać i odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże porządnie się spienią.
  3. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy.
  4. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 – 15 minut ucierania).
  5. Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką przez około 15 – 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 – 15 minut, ale na najmniejszych obrotach). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.
  6. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników.
  7. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na około 1 lub 1 i 1/2 godziny, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość (najlepiej rośnie w dużych i szerokich miskach).
  8. Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać przez około 2 – 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków. Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 – 45 minut do wyrośnięcia.
  9. Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu, przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę.
  10. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni.
  11. Przygotować 3 talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową. Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową.
  12. Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków jednocześnie) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Po usmażeniu wylać ostudzony olej, nie będzie już potrzebny.
  13. Pączki ostudzić i nadziewać marmoladą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia.
  14. Pączki maczać w lukrze (gdy będą jeszcze ciepłe – wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem (gdy pączki będą ostudzone).

CHRUST / FAWORKI

SKŁADNIKI

  • 5 żółtek
  • Ok. 1,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder z wanilią do posypanie

PRZYGOTOWANIE

  1. Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w środku dołek i wbijać po jednym żółtku, mieszając czubkiem noża.
  2. Wlać spirytus i wyrobić dość twarde ale elastyczne ciasto: gdy jest zbyt miękkie dosypać trochę mąki gdy jest zbyt twarde dodać odrobinę kwaśnej śmietany.
  3. Po wyrobieniu wybić wałkiem, aż na powierzchni będą tworzyć się maleńkie pęcherzyki powietrza. W tym czasie rozgrzać mocno olej na głębokiej patelni.
  4. Odcinać po niewielkim kawałku ciasto, bardzo cienki rozwałkować. Nożem wyciąć paski a z nich prostokąty, jednak mniejsze niż średnica patelni. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta.
  5. Do rozgrzanego oleju wkładać po kilka faworków i smażyć na złoty kolor przez około 30 do 60 sekund.
  6. Faworki układać na papierowym ręczniku.
  7. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (42 głosów, średnia: 4,86 z 5)
loading... zapisuję głos...