Ozdobione bratkami piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą

piersi_z_kurczaka_w_glazurze_z_ryzem_jasminowym_oraz_salata

Z pozoru mało atrakcyjne danie, jakim są piersi z kurczaka możemy łatwo zamienić w niezwykłą potrawę przy użyciu bratków z naszego domowego ogródka, które są jadalne. Musimy tylko pamiętać, by kwiaty przed przygotowaniem dokładnie umyć, a następnie delikatnie osuszyć. Ponieważ podajemy je w towarzystwie gorącej potrawy,  dorzucamy je na samym końcu. – tuż przed podaniem

Składniki na danie: Ozdobione bratkami piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą

  • filet z kurczaka – 500 g

Marynata do kurczaka:

  • Rosół z kury Knorr – 1 sztuka
  • sos sojowy ciemny – 2 łyżki
  • miód – 3 łyżki
  • ocet ryżowy – 1 łyżka
  • powidła śliwkowe – 3 łyżki

Sezamowy ryż jaśminowy:

  • ryż jaśminowy – 200 g
  • cebula dymka bez szczypioru, posiekana – 2 łyżki
  • biały sezam – 3 łyżki
  • czarny sezam – 2 łyżki
  • olej roślinny – 1 łyżka
  • cukier – 2 łyżeczki
  • ocet ryżowy lub sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • olej sezamowy – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Sałata:

  • ulubiona sałata
  • posiekany szczypiorek
  • cebula dymka
  • ogórek – 1 sztuka
  • pomidor – 2 sztuki
  • czerwona cebula – 1 sztuka
  • świeże bratki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj składniki marynaty. Możesz wykorzystać  do tego Rosół z kury Knorr, który zapewni daniu tradycyjny smak bulionu drobiowego i pogłębi jego aromat. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Filety z kurczaka oczyść z błonek. Włóż do miski, zalej chłodną marynatą i wymieszaj. Odstaw na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Filety włóż do małej formy żaroodpornej, zalej marynatą i piecz około 30 minut.
  4. Po upieczeniu mięso z kurczaka lekko ostudź i pokrój w kilkucentymetrowe paski.
  5. Przygotuj ryż jaśminowy: ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj sezam, cukier i pokrojoną dymkę. Podsmaż wszystko do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj ocet lub sok z cytryny i odparuj nadmiar płynu. Cały czas mieszając, wsyp ryż. Smaż wszystko przez około 4 minuty do momentu, gdy ryż delikatnie się zarumieni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Przygotuj sałatę i sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny, 2 łyżki miodu, sól i świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz dokładnie wymieszaj w kubku. Sałaty umyj, porwij na kawałki, przełóż do miski. Dodaj pokrojonego pomidora, ogórka, posiekany szczypiorek oraz cebulę. Polej całość sosem winegret i wymieszaj. Następnie ułóż na talerzu i udekoruj płatkami bratków.
  7. Mięso podawaj polane sosem i oprószone ziarnami sezamu z ryżem i sałatką.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (301 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...