Ozdobione bratkami piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą
Z pozoru mało atrakcyjne danie, jakim są piersi z kurczaka możemy łatwo zamienić w niezwykłą potrawę przy użyciu bratków z naszego domowego ogródka, które są jadalne. Musimy tylko pamiętać, by kwiaty przed przygotowaniem dokładnie umyć, a następnie delikatnie osuszyć. Ponieważ podajemy je w towarzystwie gorącej potrawy, dorzucamy je na samym końcu. – tuż przed podaniem
Składniki na danie: Ozdobione bratkami piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą
- filet z kurczaka – 500 g
Marynata do kurczaka:
- Rosół z kury Knorr – 1 sztuka
- sos sojowy ciemny – 2 łyżki
- miód – 3 łyżki
- ocet ryżowy – 1 łyżka
- powidła śliwkowe – 3 łyżki
Sezamowy ryż jaśminowy:
- ryż jaśminowy – 200 g
- cebula dymka bez szczypioru, posiekana – 2 łyżki
- biały sezam – 3 łyżki
- czarny sezam – 2 łyżki
- olej roślinny – 1 łyżka
- cukier – 2 łyżeczki
- ocet ryżowy lub sok z cytryny – 2 łyżeczki
- olej sezamowy – 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Sałata:
- ulubiona sałata
- posiekany szczypiorek
- cebula dymka
- ogórek – 1 sztuka
- pomidor – 2 sztuki
- czerwona cebula – 1 sztuka
- świeże bratki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj składniki marynaty. Możesz wykorzystać do tego Rosół z kury Knorr, który zapewni daniu tradycyjny smak bulionu drobiowego i pogłębi jego aromat. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Filety z kurczaka oczyść z błonek. Włóż do miski, zalej chłodną marynatą i wymieszaj. Odstaw na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Filety włóż do małej formy żaroodpornej, zalej marynatą i piecz około 30 minut.
- Po upieczeniu mięso z kurczaka lekko ostudź i pokrój w kilkucentymetrowe paski.
- Przygotuj ryż jaśminowy: ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj sezam, cukier i pokrojoną dymkę. Podsmaż wszystko do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj ocet lub sok z cytryny i odparuj nadmiar płynu. Cały czas mieszając, wsyp ryż. Smaż wszystko przez około 4 minuty do momentu, gdy ryż delikatnie się zarumieni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przygotuj sałatę i sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny, 2 łyżki miodu, sól i świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz dokładnie wymieszaj w kubku. Sałaty umyj, porwij na kawałki, przełóż do miski. Dodaj pokrojonego pomidora, ogórka, posiekany szczypiorek oraz cebulę. Polej całość sosem winegret i wymieszaj. Następnie ułóż na talerzu i udekoruj płatkami bratków.
- Mięso podawaj polane sosem i oprószone ziarnami sezamu z ryżem i sałatką.