Owsianka z truskawkami i duszonymi kawałkami rabarbaru
Przepis na: owsianka z truskawkami i duszonymi kawałkami rabarbaru jest autorstwa Grzegorza Łapanowskiego na zdrowe śniadanie.
Składniki (dla 2-3 osób) na danie: Owsianka z truskawkami i duszonymi kawałkami rabarbaru
- 1 szklanka płatków owsianych
- ¾ szklanki świeżego soku jabłkowego
- ¾ szklanki filtrowanej wody Brita
- szczypta cynamonu, kardamonu i imbiru
- 100 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
- 3 kłącza rabarbaru
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Płatki owsiane umieścić w garnku, zalać sokiem i filtrowaną wodą. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez ok. 3-5 minut.
- Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Umieścić je w garnku i posypać cukrem. Smażyć na małym ogniu przez ok. 13 minut, do czasu aż rabarbar z zewnątrz zmięknie, ale środek wciąż pozostanie lekko twardy.
- Owsiankę rozłożyć do miseczek, posypać rabarbarem i truskawkami. Lekko przemieszać.
Zobacz także: Prosta sałatka z rabarbarem i kurczakiem z grilla