Owocowo-warzywna rewolucja – 5 koktajli, którym się nie oprzesz!

Zadbaj o witaminowe doładowanie swojego organizmu, przywrócić mu dobrą kondycję i urozmaicić codzienną dietę wprowadzając koktajle owocowo-warzywne. Wystarczy tych 5 przepisów, które zapewnią  spożywanie 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Podpowiadamy, jak przygotować idealny koktajl z owoców i zielonych warzyw w kilka chwil.

koktajle warzywne

fot. Kaandaev, freepik

Jeśli wdrażać zdrowszą, bardziej urozmaiconą dietę to kiedy, jak nie teraz? Mamy do dyspozycji tak wiele owoców i warzyw, że nie będzie na to lepszego czasu. Truskawki, borówki, maliny, szpinak, pomidory, buraki, marchewka to tylko nieliczne z nich. Do tego świeże zioła i całoroczne owoce: banany, mango czy cytrusy. Możliwości jest bez liku! Żeby zrealizować swoje pomysły, potrzebne będzie tylko jedno urządzenie – blender. Koktajle są świetnym uzupełnieniem codziennych posiłków. Dobrze skomponowane mogą zastąpić śniadanie i są idealne na podwieczorek. Zawarta w owocach naturalna fruktoza zaspokaja apetyt na słodkie, a witaminy i mikroelementy dodają zdrowia i energii.

Owocowe koktajle na śniadanie i na deser

Nic nie smakuje tak dobrze w gorący, letni dzień, jak chłodny koktajl owocowy. Jak go przygotować? Schłodzić wszystkie składniki i zmiksować dojrzałe owoce z mlekiem, jogurtem lub kefirem. Obecnie trwa sezon na truskawki. Wykorzystajmy to, ponieważ obniżają one poziom złego cholesterolu, mają niski indeks glikemiczny i utrudniają wchłanianie tłuszczu. Zawarte w składzie pektyny pobudzają pracę jelit, działają moczopędnie i przyspieszają przemianę materii. 100g truskawek zawiera dzienną porcję witaminy C i ma niespełna 30 kcal. Co jeszcze możemy mieszać? Spróbujmy owoców jagodowych: malin, jagód i jeżyn albo wieloowocowego koktajlu bananowo- truskawkowo-morelowego z dodatkiem kiwi. Doskonałym dodatkiem do owocowej lub warzywnej kompozycji będą zarodki pszenne, siemię lniane i płatki owsiane. Taki mix z powodzeniem zastąpi śniadanie, ponieważ zawiera złożone węglowodany, dobre cukry, witaminy i mikroelementy, błonnik i białko.

Sycący koktajl śniadaniowy

  • 2 garście truskawek
  • 1 duży banan
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
  • ½ szklanki mleka
  • odrobina miodu do smaku

Chłodzący mix w sam raz na lato

Zamiast bazy z mleka lub jogurtu można użyć wody lub soku. By otrzymać orzeźwiający drink, który przyniesie ulgę podczas największych upałów, wystarczy zmiksować owoce z lodem lub zmrożonym sokiem. Praktycznie i zdrowo. Blender sprawdzi się też podczas przygotowania mniej dietetycznych koktajli, na przykład zimnych shake’ów. Niezawodny przepis? Owoce, wanilia i kilka gałek lodów.

Przepis na malinowy shake, w sam raz na deser:

  • 1 szklanka dojrzałych malin
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 2-3 gałki lodów śmietankowych
  • kilka kostek lodu

Poranne oczyszczenie lub energetyczne doładowanie

Jeśli zależy nam przede wszystkim na oczyszczaniu organizmu z toksyn, powinniśmy pić owocowo-warzywne mieszanki na pierwsze lub drugie śniadanie. Co miksować? Natkę pietruszki, cytrynę, świeży ogórek, śliwki, jabłka, ananasy, czy grejpfruty.  Natka pietruszki zawiera wapń, magnez i potas, żelazo, duże ilości witaminy C i witaminy A. Oprócz tego zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, pomaga usuwać toksyny i działa moczopędnie. Wystarczy dodać łyżkę stołową do ulubionego mixui, żeby podkręcić prozdrowotne właściwości koktajlu.  A co jeśli od porannego drinka oczekujemy dużej dawki energii? Do blendera wrzućmy banana, kawałek awokado i łyżeczkę gorzkiego kakao.

Poranny koktajl oczyszczający

  • 1 szklanka pokrojonych owoców kiwi
  • 1 pomarańcza
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka mięty
  • miód do smaku

Nie tylko owocowe, czyli nie bójmy się buraka

Już od kilku sezonów można zauważyć modę nie tylko na owocowe, ale warzywno-owocowe mieszanki. Kawiarnie i knajpki śniadaniowe prześcigają się w komponowaniu zielonych koktajli. Ogórek dodaje lekkości nie tylko alkoholowym drinkom, sprawdza się też w połączeniu z jabłkiem lub cytrusami. Natka pietruszki i szpinak to bomby witaminowe, można je miksować niemal ze wszystkim. O ile natka posiada swój specyficzny smak, tak szpinak jest bardziej neutralny i można go łączyć chociażby z delikatnym aromatem bananów. Kopalnią składników mineralnych są buraki, które zawierają: żelazo, magnez, potas, wapń, sód, czy też kwas foliowy. Wzmacniają układ krwionośny i przeciwdziałają anemii. Do blendera można dorzucić też seler naciowy, jarmuż, rukolę i inne sałaty oraz sok z marchewki.

Zielony koktajl warzywno-owocowy

  • 1 duży banan
  • 1 gruszka (ewentualnie jabłko)
  • 1 szklanka pokrojonego kiwi
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Nowa moda na superfoods

Czym jest superfoods? To produkty, które posiadają ponadprzeciętną ilość składników odżywczych. Są to najczęściej nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego, m.in.: algi, jagody goji, kosmosa ryżowa, amarantus, mleczko pszczele, trawa jęczmienna i inne.  Warto wprowadzić do swojej diety choć jeden taki składnik i samemu ocenić wpływ nowych składników na samopoczucie. Przykładowo, jagody goji  są bogate w większość aminokwasów i składników mineralnych potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Zawierają antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe i więcej beta-karotenu niż marchewka. Obniża poziom cukru i tłuszczu we krwi. W 100 g owoców znajduje się ponad 60g węglowodanów i ponad 10 g białka.

Superdrink dla wymagających

  • 2 szklanki owoców jagodowych
  • 1 banan
  • 1 łyżka jagód goji
  • ¼ szklanki mleczka kokosowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (361 głosów, średnia: 4,68 z 5)
loading... zapisuję głos...