Owocowo-warzywna rewolucja – 5 koktajli, którym się nie oprzesz!
Zadbaj o witaminowe doładowanie swojego organizmu, przywrócić mu dobrą kondycję i urozmaicić codzienną dietę wprowadzając koktajle owocowo-warzywne. Wystarczy tych 5 przepisów, które zapewnią spożywanie 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Podpowiadamy, jak przygotować idealny koktajl z owoców i zielonych warzyw w kilka chwil.
Jeśli wdrażać zdrowszą, bardziej urozmaiconą dietę to kiedy, jak nie teraz? Mamy do dyspozycji tak wiele owoców i warzyw, że nie będzie na to lepszego czasu. Truskawki, borówki, maliny, szpinak, pomidory, buraki, marchewka to tylko nieliczne z nich. Do tego świeże zioła i całoroczne owoce: banany, mango czy cytrusy. Możliwości jest bez liku! Żeby zrealizować swoje pomysły, potrzebne będzie tylko jedno urządzenie – blender. Koktajle są świetnym uzupełnieniem codziennych posiłków. Dobrze skomponowane mogą zastąpić śniadanie i są idealne na podwieczorek. Zawarta w owocach naturalna fruktoza zaspokaja apetyt na słodkie, a witaminy i mikroelementy dodają zdrowia i energii.
Owocowe koktajle na śniadanie i na deser
Nic nie smakuje tak dobrze w gorący, letni dzień, jak chłodny koktajl owocowy. Jak go przygotować? Schłodzić wszystkie składniki i zmiksować dojrzałe owoce z mlekiem, jogurtem lub kefirem. Obecnie trwa sezon na truskawki. Wykorzystajmy to, ponieważ obniżają one poziom złego cholesterolu, mają niski indeks glikemiczny i utrudniają wchłanianie tłuszczu. Zawarte w składzie pektyny pobudzają pracę jelit, działają moczopędnie i przyspieszają przemianę materii. 100g truskawek zawiera dzienną porcję witaminy C i ma niespełna 30 kcal. Co jeszcze możemy mieszać? Spróbujmy owoców jagodowych: malin, jagód i jeżyn albo wieloowocowego koktajlu bananowo- truskawkowo-morelowego z dodatkiem kiwi. Doskonałym dodatkiem do owocowej lub warzywnej kompozycji będą zarodki pszenne, siemię lniane i płatki owsiane. Taki mix z powodzeniem zastąpi śniadanie, ponieważ zawiera złożone węglowodany, dobre cukry, witaminy i mikroelementy, błonnik i białko.
Sycący koktajl śniadaniowy
- 2 garście truskawek
- 1 duży banan
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
- ½ szklanki mleka
- odrobina miodu do smaku
Chłodzący mix w sam raz na lato
Zamiast bazy z mleka lub jogurtu można użyć wody lub soku. By otrzymać orzeźwiający drink, który przyniesie ulgę podczas największych upałów, wystarczy zmiksować owoce z lodem lub zmrożonym sokiem. Praktycznie i zdrowo. Blender sprawdzi się też podczas przygotowania mniej dietetycznych koktajli, na przykład zimnych shake’ów. Niezawodny przepis? Owoce, wanilia i kilka gałek lodów.
Przepis na malinowy shake, w sam raz na deser:
- 1 szklanka dojrzałych malin
- 1 szklanka zimnego mleka
- 2-3 gałki lodów śmietankowych
- kilka kostek lodu
Poranne oczyszczenie lub energetyczne doładowanie
Jeśli zależy nam przede wszystkim na oczyszczaniu organizmu z toksyn, powinniśmy pić owocowo-warzywne mieszanki na pierwsze lub drugie śniadanie. Co miksować? Natkę pietruszki, cytrynę, świeży ogórek, śliwki, jabłka, ananasy, czy grejpfruty. Natka pietruszki zawiera wapń, magnez i potas, żelazo, duże ilości witaminy C i witaminy A. Oprócz tego zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, pomaga usuwać toksyny i działa moczopędnie. Wystarczy dodać łyżkę stołową do ulubionego mixui, żeby podkręcić prozdrowotne właściwości koktajlu. A co jeśli od porannego drinka oczekujemy dużej dawki energii? Do blendera wrzućmy banana, kawałek awokado i łyżeczkę gorzkiego kakao.
Poranny koktajl oczyszczający
- 1 szklanka pokrojonych owoców kiwi
- 1 pomarańcza
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 2 jabłka
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka mięty
- miód do smaku
Nie tylko owocowe, czyli nie bójmy się buraka
Już od kilku sezonów można zauważyć modę nie tylko na owocowe, ale warzywno-owocowe mieszanki. Kawiarnie i knajpki śniadaniowe prześcigają się w komponowaniu zielonych koktajli. Ogórek dodaje lekkości nie tylko alkoholowym drinkom, sprawdza się też w połączeniu z jabłkiem lub cytrusami. Natka pietruszki i szpinak to bomby witaminowe, można je miksować niemal ze wszystkim. O ile natka posiada swój specyficzny smak, tak szpinak jest bardziej neutralny i można go łączyć chociażby z delikatnym aromatem bananów. Kopalnią składników mineralnych są buraki, które zawierają: żelazo, magnez, potas, wapń, sód, czy też kwas foliowy. Wzmacniają układ krwionośny i przeciwdziałają anemii. Do blendera można dorzucić też seler naciowy, jarmuż, rukolę i inne sałaty oraz sok z marchewki.
Zielony koktajl warzywno-owocowy
- 1 duży banan
- 1 gruszka (ewentualnie jabłko)
- 1 szklanka pokrojonego kiwi
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Nowa moda na superfoods
Czym jest superfoods? To produkty, które posiadają ponadprzeciętną ilość składników odżywczych. Są to najczęściej nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego, m.in.: algi, jagody goji, kosmosa ryżowa, amarantus, mleczko pszczele, trawa jęczmienna i inne. Warto wprowadzić do swojej diety choć jeden taki składnik i samemu ocenić wpływ nowych składników na samopoczucie. Przykładowo, jagody goji są bogate w większość aminokwasów i składników mineralnych potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Zawierają antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe i więcej beta-karotenu niż marchewka. Obniża poziom cukru i tłuszczu we krwi. W 100 g owoców znajduje się ponad 60g węglowodanów i ponad 10 g białka.
Superdrink dla wymagających
- 2 szklanki owoców jagodowych
- 1 banan
- 1 łyżka jagód goji
- ¼ szklanki mleczka kokosowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego