Deser na lato: Owocowo – lodowa terrina
Przepis na danie: Owocowo – lodowa terrina – jest autorstwa Jenny Morris i pochodzi z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” w Polsat Food Network
Składniki
- 1 duże ciasto biszkoptowe
- 30g truskawek, 30g jagód i 30g malin
- 2 litry lodów waniliowych
Przybranie:
- 250g mrożonych malin
- 200g mrożonych lub świeżych jagód
- 200g pokrojonych truskawek
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
Przygotowanie
- Wyłóż 900-gramową formę do pieczenia folią spożywczą tak, by nieco wystawała – żeby można było nią przykryć deser z góry.
- Zrób warstwę lodów na dnie formy a na wierzchu umieść kilka cienkich plastrów biszkoptu.
- Przykryj to warstwą truskawek, jagód i malin.
- Przykryj owoce lodami i zrób kolejną warstwę, aż do samej góry formy.
- Delikatnie przyciśnij, żeby wypełnić wszystkie dziury.
- Zawiń w folię spożywczą.
- Włóż wszystko do zamrażarki, aż porządnie zamarznie.
- Wyjmij z zamrażarki 15 minut przed podaniem
- Zanurz na chwilkę w gorącej wodzie i wyłóż z folii na tacę.
- Przyozdób owocami i posyp cukrem pudrem.