Pomysły na owocowe desery z grilla, które zachwycą Twoich przyjaciół!
Spis treści:
Majówka to oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Spotykamy się wtedy z rodziną i przyjaciółmi na działkach, nad jeziorem lub w mniejszych przydomowych ogródkach, by wspólnie wypoczywać, spożywając potrawy smażone na ruszcie. W stałym repertuarze potraw mamy oczywiście wszelkiego rodzaju kiełbaski, płaty mięsa (pierś z kurczaka i karkówkę) czy szaszłyki, które często nie przemawiają do najmłodszych gości i nie mogą być spożywane przez wegetarian czy wegan. Dziś mamy więc dla Was propozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagających biesiadników i zachwyci Waszych przyjaciół – oto 4 pomysły na pyszne owocowe desery z grilla!
Pomysły na owocowe desery z grilla, które zachwycą Twoich przyjaciół
Grillowane nektarynki z syropem klonowym pod pierzynką
Składniki (na 4 porcje):
Na nektarynki:
- 4 nektarynki
- 20 g masła
- 2 łyżki syropu klonowego
Na owsiano-migdałową pierzynkę:
- 50 g mielonych migdałów
- 25 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
- 1,5 łyżki płatków owsianych
- 1/4 łyżki mielonego cynamonu
- łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- opcjonalnie: 2 łyżki nasion dyni
Przygotowanie:
By przygotować pierzynkę:
Do miski wrzuć: migdały, płatki owsiane, cukier i masło. Całość ugniataj palcami aż uzyskasz konsystencję bułki tartej. Dosyp cynamon, sól i ewentualnie nasiona dyni. Zamieszaj. Kruszonkę wysyp na przykrytą papierem do pieczenia blaszkę i piecz w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut, aż przybierze złocisty kolor. Wyciągnij i odłóż do przestygnięcia.
By przygotować nektarynki:
Przekrój umyte nektarynki na pół i połóż na grillu miąższem do dołu na ok 4 minuty. Następnie obróć, a na górze każdej z nich połóż odrobinę masła i syropu klonowego. Piecz przez ok. 3-4 minuty.
Zgrillowane nektarynki posyp chrupiącą pierzynką. Jeśli masz lody śmietankowe lub waniliowe, najpierw nałóż na każdy owoc gałkę loda, a dopiero potem posyp pierzynką. Smacznego!
Zajrzyj również: Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
Grillowana pizza na słodko z Nutellą i malinami
Składniki:
- połowa gotowego spodu do pizzy (bardziej ambitni mogą przygotować własne małe spody, tak jak robią to zawsze przy zwykłej pizzy)
- 1/4 szklanki Nutelli
- 3/4 szklanki świeżych malin
- cukier puder do posypania
- odrobinę oleju i pędzelek
Przygotowanie:
Połóż ciasto na papierze do pieczenia posypanym uprzednio mąką (z którego łatwo przeniesiesz ciasto na grill) i lekko je na nim rozwałkuj, by było cieńsze. Delikatnie posmaruj kratkę grillową olejem za pomocą pędzelka, tak, by ciasto do niej nie przywarło i rozgrzej grill. Połóż papier z ciastem na kratce i grilluj przez ok. 5 minut. Teraz delikatnie obróć papier, zostawiając na kratce samo przypieczone ciasto i podpiekaj je jeszcze ok. 3-5 minut. Zdejmij ciasto z rusztu, szybko posmaruj je Nutellą, posyp malinami i cukrem pudrem. Podawaj gorące!
Przeczytaj również: Przepis na aromatyczny stek w mięcie
Grillowane brzoskwinie z cukrem i cynamonem
Składniki (na 4 porcje):
- 4 świeże brzoskwinie przecięte na pół i pozbawione pestki
- 4 łyżki masła w pokojowej temperaturze
- łyżka brązowego cukru
- łyżka cynamonu
- lody waniliowe – do podania
Przygotowanie:
Połóż brzoskwinie przeciętą stroną do dołu na grillu o średnim płomieniu i grilluj przez ok 5-6 minut, aż zobaczysz, że stają się rumiane, z brązowymi przypieczonymi liniami od kratki. Gotowe ściągnij z grilla i szybko posyp cukrem i cynamonem. Podawaj z gałką lodów na wierzchu.
Grillowane banany z miodem i rumem
Składniki (na 4 porcje):
- 4 obrane ze skórki banany przecięte wzdłuż na pół (zachowaj sobie skórki!)
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżeczka cynamonu
- lody waniliowe – do podania
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszaj rum z płynnym miodem i cynamonem. Na grillu połóż banany przeciętą częścią do dołu, nakryj skórkami bananowymi i grilluj przez 3 minuty. Obróć banany, posmaruj słodką mieszanką, znów nakryj skórkami i grilluj jeszcze przez 4-5 minut. Gotowe ściągnij, usuń skórki. Podawaj z lodami waniliowymi!