Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!

Wszystkie chciałybyśmy jeść owoce i warzywa bez chemii (a przede wszystkim pestycydów). Niestety nie zawsze mamy możliwość kupowania zieleniny na targach bezpośrednio od rolników, a nawet jeśli wybierzemy się już na rynek, nie mamy pewności, co tak naprawdę kupujemy. Ponieważ jesteśmy teraz w pełni sezonu i nastał czas przyrządzania świeżych sałatek, zup-kremów, soków i koktajli, przygotowałyśmy dla Was zestawienie piętnastu warzyw i owoców, które ze względu na swoją budowę lub sposób uprawy są najmniej narażone na skażenie chemicznymi toksynami. Poznajcie zdrową piętnastkę!

warzywa bez chemii

źródło: www.pixabay.com

Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!

Zobacz także: Wiosenny detoks na sokach – jak przeprowadzić go z głową?

 

Zestawienie zostało przygotowane w oparciu o wyniki badań przeprowadzonych przez EWG (Environmental Working Group) – amerykańskiej organizacji non profit, specjalizującej się w badaniu środowiska pod kątem zawartości substancji toksycznych. 

Warto skorzystać z tej podpowiedzi, gdyż dostające się do organizmu człowieka pestycydy mogą mieć działanie rakotwórcze i zamienić każdy zdrowy, pożywny posiłek w niebezpieczne danie!

 

A oto zdrowa, złota piętnastka:

 

1. Awokado

źródło: www.pixabay.com

 

Badania przeprowadzone na awokado przez EWG pokazały, że zaledwie 1% tych warzyw dostępnych w sklepach zawiera jakiekolwiek pestycydy, co było zaskoczeniem nawet dla samych badających.

 

2. Grejpfrut

źródło: www.pixabay.com

 

3. Melon miodowy

źródło: www.pixabay.com

 

4. Melon kantalupa

źródło: www.pixabay.com

 

5. Groszek cukrowy

źródło: www.pixabay.com

 

W przypadku cukrowego groszku, warto podobno na wszelki wypadek najpierw go zamrozić. Zyskamy wtedy pewność, że jest w pełni czysty od chemikaliów.

Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!

Zajrzyj także: Jak wyuczyć mózg zdrowego żywienia?

 

6. Bakłażan

źródło: www.pixabay.com

 

7. Kiwi

źródło: www.pixabay.com

 

8. Mango

źródło: www.pixabay.com

 

9. Kalafior

źródło: www.pixabay.com

 

10. Cebula

źródło: www.pixabay.com

Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!

Może zainteresuje Cię również: Rakotwórcze jedzenie – sprawdź, jakich substancji unikać, by jeść bezpiecznie

 

11. Szparagi

źródło: www.pixabay.com

 

12. Ananas

źródło: www.pixabay.com

 

13. Kapusta

źródło: www.pixabay.com

 

14. Kukurydza

źródło: www.pixabay.com

 

15. Papaja

źródło: www.pixabay.com

 

Czy w zestawieniu znalazły się Wasze ulubione warzywa i owoce? Mamy nadzieję, że nawet, jeśli tak się nie stało, nasz artykuł zachęci Was do sięgnięcia po najczystsze z nich i odkrycia nowych, pysznych i zdrowych potraw lub koktajli na lato!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (79 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  19 lipca 2017 12:01

    Grejfrut na 2. miejscu, i cebula w czołówce… super!

    Odpowiedz
  2. nungal  20 lipca 2017 12:39

    Na szczęście mam nieograniczony dostęp do super ekologicznych warzyw, więc od późnej wiosny do wczesnej jesieni problem chemii w owocach i warzywach mam z głowy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.