Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!
Wszystkie chciałybyśmy jeść owoce i warzywa bez chemii (a przede wszystkim pestycydów, które są rakotwórcze). Niestety nie zawsze mamy możliwość kupowania zieleniny na targach bezpośrednio od rolników, a nawet jeśli wybierzemy się już na rynek, nie mamy pewności, co tak naprawdę kupujemy. Ponieważ jesteśmy teraz w pełni sezonu i nastał czas przyrządzania świeżych sałatek, zup-kremów, soków i koktajli, przygotowałyśmy dla Was zestawienie piętnastu warzyw i owoców, które ze względu na swoją budowę lub sposób uprawy są najmniej narażone na skażenie chemicznymi toksynami. Poznajcie zdrową piętnastkę!
Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!
Zobacz także: Wiosenny detoks na sokach – jak przeprowadzić go z głową?
Zestawienie zostało przygotowane w oparciu o wyniki badań przeprowadzonych przez EWG (Environmental Working Group) – amerykańskiej organizacji non profit, specjalizującej się w badaniu środowiska pod kątem zawartości substancji toksycznych.
Warto skorzystać z tej podpowiedzi, gdyż dostające się do organizmu człowieka pestycydy mogą mieć działanie rakotwórcze i zamienić każdy zdrowy, pożywny posiłek w niebezpieczne danie!
A oto zdrowa, złota piętnastka:
1. Awokado
Badania przeprowadzone na awokado przez EWG pokazały, że zaledwie 1% tych warzyw dostępnych w sklepach zawiera jakiekolwiek pestycydy, co było zaskoczeniem nawet dla samych badających.
2. Grejpfrut
3. Melon miodowy
4. Melon kantalupa
5. Groszek cukrowy
W przypadku cukrowego groszku, warto podobno na wszelki wypadek najpierw go zamrozić. Zyskamy wtedy pewność, że jest w pełni czysty od chemikaliów.
Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!
Zajrzyj także: Jak wyuczyć mózg zdrowego żywienia?
6. Bakłażan
7. Kiwi
8. Mango
9. Kalafior
10. Cebula
Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!
Może zainteresuje Cię również: Rakotwórcze jedzenie – sprawdź, jakich substancji unikać, by jeść bezpiecznie
11. Szparagi
12. Ananas
13. Kapusta
14. Kukurydza
15. Papaja
Czy w zestawieniu znalazły się Wasze ulubione warzywa i owoce? Mamy nadzieję, że nawet, jeśli tak się nie stało, nasz artykuł zachęci Was do sięgnięcia po najczystsze z nich i odkrycia nowych, pysznych i zdrowych potraw lub koktajli na lato!