Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!

Wszystkie chciałybyśmy jeść owoce i warzywa bez chemii (a przede wszystkim pestycydów, które są rakotwórcze). Niestety nie zawsze mamy możliwość kupowania zieleniny na targach bezpośrednio od rolników, a nawet jeśli wybierzemy się już na rynek, nie mamy pewności, co tak naprawdę kupujemy. Ponieważ jesteśmy teraz w pełni sezonu i nastał czas przyrządzania świeżych sałatek, zup-kremów, soków i koktajli, przygotowałyśmy dla Was zestawienie piętnastu warzyw i owoców, które ze względu na swoją budowę lub sposób uprawy są najmniej narażone na skażenie chemicznymi toksynami. Poznajcie zdrową piętnastkę!

warzywa bez chemii

źródło: www.pixabay.com

Zobacz także: Wiosenny detoks na sokach – jak przeprowadzić go z głową?

Zestawienie zostało przygotowane w oparciu o wyniki badań przeprowadzonych przez EWG (Environmental Working Group) – amerykańskiej organizacji non profit, specjalizującej się w badaniu środowiska pod kątem zawartości substancji toksycznych.

Warto skorzystać z tej podpowiedzi, gdyż dostające się do organizmu człowieka pestycydy mogą mieć działanie rakotwórcze i zamienić każdy zdrowy, pożywny posiłek w niebezpieczne danie!

Zdrowa, złota piętnastka warzyw i owoców bez chemii

1. Awokado

awokado

źródło: www.pixabay.com

Badania przeprowadzone na awokado przez EWG pokazały, że zaledwie 1% tych warzyw dostępnych w sklepach zawiera jakiekolwiek pestycydy, co było zaskoczeniem nawet dla samych badających.

2. Grejpfrut

Grejpfrut

źródło: www.pixabay.com

3. Melon miodowy

Melon miodowy

źródło: www.pixabay.com

4. Melon kantalupa

Melon kantalupa

źródło: www.pixabay.com

5. Groszek cukrowy

Groszek cukrowy

źródło: www.pixabay.com

W przypadku cukrowego groszku, warto podobno na wszelki wypadek najpierw go zamrozić. Zyskamy wtedy pewność, że jest w pełni czysty od chemikaliów.

Zajrzyj także: Jak wyuczyć mózg zdrowego żywienia?

6. Bakłażan

Bakłażan

źródło: www.pixabay.com

7. Kiwi

Kiwi

źródło: www.pixabay.com

 

8. Mango

Mango

źródło: www.pixabay.com

 

9. Kalafior

Kalafior

źródło: www.pixabay.com

 

10. Cebula

Cebula

źródło: www.pixabay.com

Może zainteresuje Cię również: Rakotwórcze jedzenie – sprawdź, jakich substancji unikać, by jeść bezpiecznie

11. Szparagi

Szparagi

źródło: www.pixabay.com

 

12. Ananas

Ananas

źródło: www.pixabay.com

 

13. Kapusta

Kapusta

źródło: www.pixabay.com

14. Kukurydza

Kukurydza

źródło: www.pixabay.com

 

15. Papaja

Papaja

źródło: www.pixabay.com

 

Czy w zestawieniu znalazły się Wasze ulubione warzywa i owoce? Mamy nadzieję, że nawet, jeśli tak się nie stało, nasz artykuł zachęci Was do sięgnięcia po najczystsze z nich i odkrycia nowych, pysznych i zdrowych potraw lub koktajli na lato!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (198 głosów, średnia: 4,38 z 5)
loading... zapisuję głos...