Otręby owsiane wysokobłonnikowe – 10 zastosowań w kuchni. Zdrowe nie znaczy nudne!

Otręby owsiane wysokobłonnikowe jak sama nazwa wskazuje to królestwo błonnika spożywczego. Zawierają również wszystkie podstawowe składniki pokarmowe takie jak: sole mineralne, węglowodany, białko, tłuszcze oraz witaminy z grupy B. Dlatego właśnie ich regularne spożywanie ma same zalety. Otręby owsiane wysokobłonnikowe obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapewniają prawidłową przemianę materii i usuwają z organizmu toksyny. To chyba wystarczające powody, aby na stałe zagościły w Twojej diecie. I nie musisz ich jeść tylko z jogurtem! Poniżej podpowiadamy, aż 10 ich pysznych zastosowań w kuchni.

Otręby owsiane wysokobłonnikowe znajdują niezwykle szerokie zastosowanie w codziennej diecie. Mogą stanowić pyszny początek dnia, być lekką przekąską, dodatkiem do głównego dania oraz smakowitym i jednocześnie niezwykle zdrowym deserem. Nie wierzysz? Przekonaj się sama.

Otreby Kupiec

Na śniadanie proponujemy otręby owsiane z mlekiem lub jogurtem. Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie naleśników, bądź też koktajlu owocowego z ich dodatkiem. Otręby owsiane rewelacyjnie sprawdzają się także, jako dodatek do sałatek, sosów, mięsa oraz jako zamiennik bułki tartej do panierowania. Pieczeń wołowa z otrębami, czy też pita z grillowanym kurczakiem, warzywami i sosem jogurtowo-otrębowym zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Otręby owsiane są także genialnym i zdrowym rozwiązaniem dla wszystkich łasuchów. Co powiesz na sernik na spodzie z otrąb owsianych, grillowane jabłka z miętowym cukrem i otrębami, bądź też brownie z ich dodatkiem?

A to dopiero początek. Więcej kulinarnych inspiracji i pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.ZdroweNieNudne.pl Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,30 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. madzior1390  3 czerwca 2013 10:53

    ciekawe, nie wiedziałam, że tyle zastosowań mogą mieć otręby. Na pewno na kilka z nich skuszę się sama 🙂

    Odpowiedz
  2. arunia  3 czerwca 2013 18:17

    Ja też zaczęłam dodawać otręby do różnych potraw. Ostatnio piekłam babkę z otrębami – bardzo dobra 🙂

    Odpowiedz
  3. Masza  5 sierpnia 2013 13:41

    Jadłam babkę z otrębami bardzo mi smakowała.Otręby w ogóle należy jeść i je wykorzystywać do przyrządzania potraw,nie tylko w wersji śniadaniowej.

    Odpowiedz
  4. Kate  22 kwietnia 2014 20:42

    Gdzie można je kupić?

    Odpowiedz
  5. girlblack  28 lutego 2015 09:06

    dodaje otręby niemal do wszystkiego 🙂 do placków, naleśników, jako panierka, przekąska do jogurtu:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany