Otrębowe naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym
Lubisz eksperymentować w kuchni? Naleśniki na słodko już Ci się znudziły? Wypróbuj nasz przepis na otrębowe naleśniki z kurczakiem- szybko i zdrowo!
Składniki na: Otrębowe naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym
- pół szklanki otrąb (mieszanych: pszennych, żytnich, owsianych) firmy Kupiec plus kilka łyżek otrąb pszennych do panierki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 125 ml wody gazowanej
- szczypta soli
Sos:
- 200 g jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- filet z piersi kurczaka
- olej do smażenia
- mieszanka sałat (np. dębowej, lodowej, roszponki i radicchio)
Przygotowanie:
Aby przygotować sos należy wymieszać jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą soli, pieprzu i oregano. Schłodzić. Mąkę wymieszać z otrębami, mlekiem, wodą, jednym jajkiem i szczyptą soli, odstawić. Filet pokroić w mniejsze kawałki, moczyć w roztrzepanym jajku i obtaczać w panierce zrobionej z kilku łyżek otrąb i szczypty soli. Usmażyć w oleju i trzymać w cieple. Usmażyć naleśniki z przygotowanego wcześniej ciasta. Podawać z kawałkami kurczaka, mieszanką sałat i sosem .
www.zdrowenienudne.pl