Oświetlenie kuchni ma znaczenie!
Planując oświetlenie w kuchni pamiętajmy, że należy wyróżnić kilka stref, a każda z nich powinna być odpowiednio oświetlona. Jak to wszysto rozplanować?
Kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania posiłków, to także miejsce, gdzie spotyka się cała rodzina, je i rozmawia – prawdziwe serce domu. To w kuchni, zaraz po sypialni, spędzamy statystycznie najwięcej czasu. Dlatego dobór właściwego oświetlenia w tym pomieszczeniu to podstawa. Rodzaj źródła światła i lamp należy wybrać kierując się nie tylko estetyką i dekoracyjnością, ale także funkcjonalnością rozwiązania. Planując oświetlenie w kuchni pamiętajmy, że należy wyróżnić kilka stref, a każda z nich powinna być odpowiednio oświetlona.
Oczywiście w każdej kuchni – jak i w innych pomieszczeniach – należy zainstalować oświetlenie ogólne. Wbrew pozorom, nie musi to być światło bardzo jasne, ale powinno być rozproszone i nie powinno powodować powstawania nieprzyjemnych dla oka kontrastów stref silnie oświetlonych i zacienionych. Aby tego uniknąć, dobrze jest wybrać źródło światła o barwie zbliżonej do naturalnego, zastosować oprawy rozpraszające światło lub lampy, które skierują światło najpierw na sufit. Do wyboru mamy wiele różnych rozwiązań – możemy zastosować tradycyjne lampy sufitowe, podłużne świetlówki, halogeny (zawieszone na linkach lub szybach) lub oświetlenie zamontowane w suficie podwieszonym (punktowe oprawy sufitowe lub taśmy LED).
Jeśli mamy w kuchni stół okrągły lub kwadratowy lampa sufitowa powinna wisieć centralnie nad nim. Jeśli jest to stół prostokątny należy powiesić dwie lub więcej lamp tak, aby cały blat był jednolicie oświetlony. Żeby oświetlenie nie raziło siedzących przy stole i nie przeszkadzało podczas posiłków, lampy należy zawiesić ok. 60-70 cm nad blatem.
Bardzo istotne jest oświetlenie przestrzeni roboczej, czyli nad blatem, kuchenką i zlewozmywakiem. Oświetlenie to powinno być jasne i rozproszone. Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie źródeł światła pod spodem szafek wiszących. Można wykorzystać oświetlenie punktowe (halogeny lub świetlówki rozmieszczone co ok. 50 cm), ale coraz częściej stosuje się listwy z diodami LED-owymi, które dają rozproszone, równomierne światło, a zużywają znacznie mniej energii. Nie bez znaczenia są także ich długa żywotność (ok. 50 000 godz., tradycyjna żarówka – do 2 000 godz.) i walory dekoracyjne. Stosując takie rozwiązanie należy pamiętać, aby taśmy LED-owe przesłaniać kloszami rozpraszającymi światło – w przeciwnym razie na blacie, który często bywa błyszczący, mogą powstawać nieprzyjemne i męczące oczy olśnienia – radzi Marcin Dębowski z firmy EcoEnergy.
A gdzie jeszcze można zastosować oświetlenie LED-owe? Taśmy LED świetnie sprawdzą się jako oświetlenie dekoracyjne kuchni. Można je zainstalować w nietypowych miejscach, w których montaż tradycyjnego oświetlenia jest trudny lub w ogóle niemożliwy np. na cokołach szafek stojących. Można też oświetlić nimi półki, zarówno te w szafkach jak i wolno wiszące. Kiedy umieścimy taśmę za szklaną półką, światło przechodzi przez taflę szkła dając ciekawy efekt – wrażenie, że źródło światła jest z przodu a nie z tyłu półki. Taśmy LED w łatwy sposób pomogą nam nadać określony charakter kuchni. Jeśli chcemy, aby stała się ona bardziej przytulna wybierzmy oświetlenie o żółtawej barwie, a gdy mamy ochotę na atmosferę szalonej imprezy postawmy na wyraziste kolory – wymienia Marcin Dębowski i dla wszystkich miłośników majsterkowania dodaje: Pamiętajmy, że diody LED należy umieszczać jak najbliżej zasilacza. Dzięki temu zminimalizujemy spadki napięcia na przewodach między zasilaczem a odbiornikiem.