Na ostro – Kurczak cajun z kaszą jaglaną

Na ostro - Kurczak cajun z kaszą jaglaną

Na ostro – Kurczak cajun z kaszą jaglaną: składniki

  • 700 g udka z kurczaka (bez kości i skóry)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 torebki kaszy jaglanej
  • seler naciowy
  • słodka czerwona papryka
  • cebula
  • 2 pomarańcze
  • łyżeczka tabasco
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek kolendry
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu. Pokrój warzywa w kostkę, pomidorki przekrój na pół, a z pomarańczy wytnij segmenty.
  2. Udka z kurczaka oprósz obficie Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać aromatu, wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Przyprawa nada potrawie delikatnej ostrej nuty i sprawi, że mięso będzie soczyste.
  3. Zamarynowane kawałki mięsa obtocz dodatkowo w mące. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Kurczaka przełóż na bok.
  4. Na tej samej patelni obsmaż selera, cebulę i czerwona paprykę . Gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj na ponownie mięso, wlej sok pomarańczowy oraz łyżkę masła. Całość gotuj chwilę pod przykryciem.
  5. Dodaj pomidory koktajlowe, posiekaną natkę kolendry oraz segmenty pomarańczy. Wszystko razem gotuj jeszcze przez minutę. Na koniec dopraw potrawę kilkoma kroplami sosu tabasco.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (307 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  16 stycznia 2017 16:06

    Za ostro dla mnie.

    Odpowiedz
  2. Jaworka  16 stycznia 2017 19:50

    O to coś dla mnie ostatnio robiłam pierś z kurczaka z papryka ostrą i ananasem pychotka wię i to mi będzie smakowało dodane już do ulubionych super znowu coś nowego

    Odpowiedz
  3. afrodyta  16 stycznia 2017 21:37

    Fajne rozgrzewające danie na zimę.

    Odpowiedz
  4. Aneta  17 stycznia 2017 10:13

    To musi być dobre! 🙂

    Odpowiedz
  5. xtina120  2 lutego 2017 00:12

    uwielbiam pikantne potrawy 😉

    Odpowiedz
  6. efffciaa  11 października 2017 15:04

    Całkiem fajny przepis , jednak szczerze wam powiem , że tego typu dania wolę zdecydowanie robić z fileta z kurczaka – zdecydowanie mniej zabawy i danie powstaje błyskawicznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany