Na ostro – Kurczak cajun z kaszą jaglaną
Na ostro – Kurczak cajun z kaszą jaglaną: składniki
- 700 g udka z kurczaka (bez kości i skóry)
- 3 łyżki mąki pszennej
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- łyżka ziół prowansalskich
- 2 torebki kaszy jaglanej
- seler naciowy
- słodka czerwona papryka
- cebula
- 2 pomarańcze
- łyżeczka tabasco
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g pomidorków koktajlowych
- pęczek kolendry
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu. Pokrój warzywa w kostkę, pomidorki przekrój na pół, a z pomarańczy wytnij segmenty.
- Udka z kurczaka oprósz obficie Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać aromatu, wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Przyprawa nada potrawie delikatnej ostrej nuty i sprawi, że mięso będzie soczyste.
- Zamarynowane kawałki mięsa obtocz dodatkowo w mące. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Kurczaka przełóż na bok.
- Na tej samej patelni obsmaż selera, cebulę i czerwona paprykę . Gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj na ponownie mięso, wlej sok pomarańczowy oraz łyżkę masła. Całość gotuj chwilę pod przykryciem.
- Dodaj pomidory koktajlowe, posiekaną natkę kolendry oraz segmenty pomarańczy. Wszystko razem gotuj jeszcze przez minutę. Na koniec dopraw potrawę kilkoma kroplami sosu tabasco.