Ostre szaszłyki wołowe z warzywami
Czas przygotowania dania: Ostre szaszłyki wołowe z warzywami – 25 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki na Ostre szaszłyki wołowe z warzywami:
- – 300 g rostbefu,
- – 8 łyżek sosu Stek Hellmann’s,
- – 1 łyżeczka przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
- – 200 g wędzonego boczku,
- – po 1 papryce żółtej i zielonej,
- – 3 łyżki syropu klonowego,
- – 1 łyżka musztardy dijon,
- – ząbek czosnku,
- – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- – ½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
- – 1 łyżka sosu sojowego,
- – 3 łyżki oleju,
- – 4 drewniane patyki na szaszłyki.
Przygotowanie:
- Mięso osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w długie i cienkie paski. Umyte papryki pokrój w kostkę, boczek także. Najlepiej jeśli będzie to kostka 2×2 cm.
- 4 łyżki sosu Steak Hellman’s połącz z przyprawą Knorr, syropem klonowym, musztardą, sosem sojowym, olejem, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw pieprzem. Otrzymaną marynatą natrzyj plastry mięsa.
- Plastry mięsa nabijaj na szpadki lub patyki naprzemiennie z warzywami i boczkiem.
- Na rozgrzanym grillu układaj szaszłyki i smaż 5 do 8 minut, co chwila obracając. Gotowe danie serwuj z sosem Steak Hellmann’s.
- Jeśli nie chcesz, żeby patyki paliły się na grillu, uprzednio namocz je w wodzie.
Zobacz także: Szaszłyk z watróbek drobiowych w bekonie z pomidorkami cherry