Oscypek na ciepło z TABASCO, konfiturą z owocową i sałatą rzymską
Składniki:
- Oscypek lub kilka małych wędzonych redykołek
- Mała sałata rzymska
- Sos TABACO®
- Kilka listków purpurowej bazylii
- Garść orzechów laskowych
- Kilka gałązek rozmarynu
- Kawałek masła
- 2-3 łyżki śmietanki 30 %
- 2-3 łyżki domowej konfitury wiśniowej
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej kawałek masła. Wrzuć kawałek oscypka lub redykołkę i smaż przez kilka minut każdą stronę. Dorzuć kilka porwanych na mniejsze części liści sałaty rzymskiej i ją podduś. Całość podlej słodką śmietanką. Dodaj gałązkę rozmarynu. Dla nadania ostrości przypraw kilkoma kroplami TABASCO®. Podawaj na ciepło z łyżką domowej konfitury z całymi wiśniami, listkami bazylii purpurowej i prażonymi orzechami laskowymi.
Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, prowadzącego kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.