Orzeźwiające napoje na lato – mrożone kawy to znakomity sposób na upalne dni!

Spis treści:

Grzejące w twarz słońce, wysokie temperatury i wakacyjna atmosfera – jednym słowem lato w pełni! W upalne dni każdy z nas szuka skutecznego sposobu na orzeźwienie i relaks. Jednym z nich jest chwila wytchnienia na tarasie ze smakowitą, mrożoną kawą.

W okresie wakacji warto pobawić się ulubionymi smakami, mieszając różne składniki: sezonowe owoce, lody czy słodkie syropy. Brak pomysłów? W czerwcu firma Nespresso wprowadziła na stałe do swojego asortymentu trzy wcześniej limitowane Variations: wanilię (Vanilio), ciemną czekoladę (Ciocattino) i karmel (Caramelito). Podsuwamy kilka inspiracji, na podstawie których można przygotować kawę w wersji na zimno!

Mrożone CAPPUCCINO PAVLOVA VANILIO

 Składniki:

  • 1 kapsułka kawy Vanilio Grand Cru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 białka
  • 15 g białego cukru
  • kostki lodu
  • marakuja (do ozdoby)

Przygotowanie:

Przygotować kawę i przelać do shakera. Dodać kilka kostek lodu oraz ekstrakt waniliowy, następnie wymieszać. Przygotować bezę: ucierać białka jajek z cukrem do uzyskania sztywnej masy. Przelać zawartość shakera do filiżanki oraz przykryć bezą. Całość ozdobić kawałkami marakui.

 

Kawa CHOCO GRANITA

Składniki na 6 porcji:

  • 15 kapsułek kawy Ciocattino Grand Cru (w celu przygotowania 600 ml kawy espresso)
  • 60 g białego cukru

Przygotowanie:

Przygotować kawę, następnie rozpuścić w niej cukier, stale mieszając. Odstawić do ostudzenia. Całość przelać do naczynia, które można wstawić do zamrażarki. Wstawić do zamrażarki na 3 godziny. Następnie widelcem skruszyć lód, który przybrał postać drobnych kryształków. Ponownie umieścić w zamrażarce, powtarzając poprzedni krok co 15 minut przez godzinę, aż całość kawy przybierze postać kruszonego lodu. Umieścić w lodowce na 20 minut, aby kryształki lodu nieco rozmiękły. Ponownie wymieszać Granitę widelcem. Podawać w małych schłodzonych szklankach.

 

Mrożona kawa CARAMELA

Składniki:

  • 2 kapsułki kawy Caramelito Grand Cru
  • 2 gałki lodów o smaku karmelowym
  • słony syrop karmelowy
  • 100 ml mleka waniliowego
  • kruszony lód

Przygotowanie:

Przygotować dwie kawy Caramelito Grand Cru, następnie przelać do shakera. Dodać dwie gałki lodów, wymieszać. Po wymieszaniu całość powinna mieć konsystencję koktajlu smoothie. Przelać do szklanki, następnie dodać 3 łyżki stołowe kruszonego lodu. Przygotować piankę mleczną przy użyciu dyszy z parą lub spieniacza Aeroccino, następnie powoli przelać do szklanki. Krawędź szklanki ozdobić syropem karmelowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (419 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...