Orzeźwiające napoje na lato – mrożone kawy to znakomity sposób na upalne dni!
Grzejące w twarz słońce, wysokie temperatury i wakacyjna atmosfera – jednym słowem lato w pełni! W upalne dni każdy z nas szuka skutecznego sposobu na orzeźwienie i relaks. Jednym z nich jest chwila wytchnienia na tarasie ze smakowitą, mrożoną kawą.
W okresie wakacji warto pobawić się ulubionymi smakami, mieszając różne składniki: sezonowe owoce, lody czy słodkie syropy. Brak pomysłów? W czerwcu firma Nespresso wprowadziła na stałe do swojego asortymentu trzy wcześniej limitowane Variations: wanilię (Vanilio), ciemną czekoladę (Ciocattino) i karmel (Caramelito). Podsuwamy kilka inspiracji, na podstawie których można przygotować kawę w wersji na zimno!
Mrożone CAPPUCCINO PAVLOVA VANILIO
Składniki:
- 1 kapsułka kawy Vanilio Grand Cru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 białka
- 15 g białego cukru
- kostki lodu
- marakuja (do ozdoby)
Przygotowanie:
Przygotować kawę i przelać do shakera. Dodać kilka kostek lodu oraz ekstrakt waniliowy, następnie wymieszać. Przygotować bezę: ucierać białka jajek z cukrem do uzyskania sztywnej masy. Przelać zawartość shakera do filiżanki oraz przykryć bezą. Całość ozdobić kawałkami marakui.
Kawa CHOCO GRANITA
Składniki na 6 porcji:
- 15 kapsułek kawy Ciocattino Grand Cru (w celu przygotowania 600 ml kawy espresso)
- 60 g białego cukru
Przygotowanie:
Przygotować kawę, następnie rozpuścić w niej cukier, stale mieszając. Odstawić do ostudzenia. Całość przelać do naczynia, które można wstawić do zamrażarki. Wstawić do zamrażarki na 3 godziny. Następnie widelcem skruszyć lód, który przybrał postać drobnych kryształków. Ponownie umieścić w zamrażarce, powtarzając poprzedni krok co 15 minut przez godzinę, aż całość kawy przybierze postać kruszonego lodu. Umieścić w lodowce na 20 minut, aby kryształki lodu nieco rozmiękły. Ponownie wymieszać Granitę widelcem. Podawać w małych schłodzonych szklankach.
Mrożona kawa CARAMELA
Składniki:
- 2 kapsułki kawy Caramelito Grand Cru
- 2 gałki lodów o smaku karmelowym
- słony syrop karmelowy
- 100 ml mleka waniliowego
- kruszony lód
Przygotowanie:
Przygotować dwie kawy Caramelito Grand Cru, następnie przelać do shakera. Dodać dwie gałki lodów, wymieszać. Po wymieszaniu całość powinna mieć konsystencję koktajlu smoothie. Przelać do szklanki, następnie dodać 3 łyżki stołowe kruszonego lodu. Przygotować piankę mleczną przy użyciu dyszy z parą lub spieniacza Aeroccino, następnie powoli przelać do szklanki. Krawędź szklanki ozdobić syropem karmelowym.