Orzechy nerkowca – smaczna i zdrowa przekąska

Orzechy nerkowca są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych jedno i wielonasyconych. Kwasy te mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Regulują poziom cholesterolu, wzmacniają pracę serca i układu krążenia, zapobiegając miażdżycy i innym chorobom serca.

Bogactwo przeciwutleniaczy zawartych w tych orzechach zapobiega wielu chorobom, odgrywa też dużą rolę w profilaktyce antynowotworowej. Przeciwutleniacze hamują negatywne działanie wolnych rodników, które uszkadzają zdrowe komórki ciała.

Orzechy nerkowca zawierają dużą ilość białka oraz mnóstwo witamin i minerałów, między innymi witaminy A, D, E, żelazo, wapń, magnez, potas, miedź, fosfor, cynk, selen. Zawierają też znaczne ilości witamin z grupy B, są również bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Witaminy i minerały zawarte w orzechach nerkowych uzupełniają dzienną dawkę niezbędnych składników odżywczych. 

Orzechy nerkowca dbają nie tylko o nasze zdrowie, ale też o nasz wygląd, zapewniając piękną skórę, włosy i paznokcie. Mimo sporej kaloryczności orzeszki te można jeść podczas odchudzania. Warto wtedy spożywać je czystej, nieprzetworzonej postaci, bez dodatku soli, cukru, czekolady i w niewielkich porcjach (10-15 sztuk dziennie).

Dużą zaletą nerkowców jest dość wysoki stopień sytości. Dzięki temu orzeszki na dłużej zaspokajają apetyt. Cenną właściwością nerkowców jest duża zawartość błonnika, który przyspiesza metabolizm i korzystnie wpływa na pracę jelit. Spożywanie nerkowców sprawia, że w organizmie wzrasta poziom serotoniny (hormonu szczęścia).

Jak spożywać orzechy nerkowca?

Orzeszki te kształtem przypominają nerkę i według powszechnej opinii to najsmaczniejsze orzechy na świecie. Mają delikatny słodki smak, są miękkie oraz łatwe do pogryzienia. Największą wartość odżywczą mają w postaci nieprzetworzonej i w takiej formie najlepiej je spożywać. To doskonała, zdrowa przekąska, którą warto zastąpić chipsy i słodycze, orzeszki można dodawać również do sałatek warzywnych i owocowych oraz do dań głównych, np. do makaronu czy zapiekanek.

Nerkowce wzbogacają również wartość odżywczą i smak owsianek. To również świetny dodatek do deserów, jogurtów, koktajli owocowych. Doskonale komponują się z innymi bakaliami, np. z rodzynkami czy innymi suszonymi owocami.

 

Warto włączyć orzechy nerkowca do codziennej diety. Wystarczy garść dziennie, by zaspokoić głód i pokryć zapotrzebowanie organizmu na różne mikroelementy.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (59 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. zdolnabestia  3 marca 2019 21:00

    Uwielbiam nerkowce. Mam w domu duży słoik, z którego codziennie znika kilka sztuk 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany