Orzechowe mini serniczki z solonym karmelem
Składniki na spód:
80 g ciastek zbożowych
kilka suszonych śliwek
1 łyżka orzeszków arachidowych niesolonych
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na masę sernikową:
1/2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
500 g twarogu sernikowego
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na solony karmel:
1/2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
4 łyżki wody
4 łyżki śmietanki 30%
sól morska
Składniki do dekoracji:
orzeszki do posypania
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Składniki na spód: ciasteczka, suszone śliwki, orzeszki, cynamon drobno zmielić. Dodać podgrzane masło i wymieszać dokładnie. Masę ciasteczkową wyłożyć do papilotek – około 2 łyżeczek.
Połączyć wszystkie składniki na masę sernikową: twaróg, białko (żółtka nie używamy), cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy. Masę sernikową wyłożyć do papilotek, po około 1 – 1,5 łyżki. Wstawić serniczki do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec 25 minut.
Przygotować solony karmel. Na patelni połączyć cukier z wodą. Gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i zbrązowieje. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu. Odstawić z ognia i dolać śmietankę. Szybko wymieszać karmel ze śmietanką. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Gotowy solony karmel przelać przez sitko do miseczki. Upieczone i ostudzone (serniczki można upiec wieczór wcześniej i przechować w lodówce) serniczki podawać z łyżką karmelu, posypane orzeszkami.